Annons

Friad skolledare fall för HD

Åklagaren låter sig inte nöjas med Hovrättens friande dom mot den före detta rektorn som stått åtalad i två instanser misstänkt för brott mot arbetsmiljölagen. Nu är en begäran om prövning begärd i Högsta domstolen.
Simrishamn • Publicerad 20 november 2002

Efter att en olycka inträffade på Friaborgskolan 1999, då en kolv exploderade i samband med ett fysikexperiment, väcktes frågan om vem som bär det yttersta ansvaret för arbetsmiljön på skolan. Tingsrätt och hovrätt gjorde bedömningen att det bärs av den tjänstgörande läraren som håller i lektionen och friade med den motiveringen skolans ledare. Redan i tingsrätten stod det dock klart att kammaråklagare Lena Körner söker en vägledande dom och hade för avsikt att driva vidare frågan för att få klarhet i tveksamheter kring delegationsordningen; kan rektor delegera ansvaret och kan det i så fall göras muntligt eller måste det ske i en mer formell och skriftlig ordning? Senast den 2 december ska Riksåklagaren besluta om ärendet ska lyftas till Högsta domstolen.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons