Annons

Frukostmöte med Bertil Torekull

Simrishamn • Publicerad 27 juli 2007
Foto: 

…publicist och författare, som talade om uppbrottet, som en kreativ process.

Han uppfann själv ordet uppbrottsling och skrev en hel bok om människor med modet att bryta upp och gå vidare för att skapa något nytt.

Annons

Själv har han flera uppbrott bakom sig, både privata och yrkesrelaterade. Bertil Torekull anser att uppbrotten i hans liv har varit en del av en kreativ process.

– När jag miste jobbet som chefredaktör på Svenska Dagbladet miste jag något jag älskade. Men jag har en penna. Det är viktigt att man har rätt packning med sig när man går, säger Bertil Torekull, som därefter har levt som skribent på frilansbasis.

Bertil Torkull menar att människan har två motsägelsefulla drifter. Å ena sidan vill vi vara nära och andra sidan vill vi stå på egna ben. En ständig dragkamp pågår mellan dessa två önskemål.

– I uppbrottet finns risken att man förlorar någon som står en nära, men det är priset man får betala för det skapande uppbrottet.

Vissa människor klarar inte uppbrott, men Bertil Torekull menar att de ibland är helt nödvändiga.

– Det finns honungsbin, som vägrar att följa order. De är avvikare, men den dagen äppelträden slutar blomma är det en fördel att någon har utforskat okända områden, konstaterar han.

I morgon är det skådespelaren Kent Sjöström, som föreläser.

Emilia Söelund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons