Annons

Frukostmöte om ensamhet

Hotande väderlek gjorde att frukostmötet återigen fick hållas på biografen Grand, trots att det väntade regnet uteblev. Talare för dagen var Patricia Tudor-Sandahl, psykolog och psykoterapeut.
Simrishamn • Publicerad 2 juli 2002

Patricia Tudor-Sandahl har arbetat vid såväl Stockholms som Lunds universitet. Känd även utanför den akademiska världen har hon blivit genom sina livsåskådningsböcker, och det var tankar som utvecklas i den senaste av dessa, "Tid att vara ensam", som stod i centrum för föredraget. - Vi lever i ett bungee-jump-samhälle, men vi har ingenstans att ta avstamp från, konstaterade hon inledningsvis på sitt njutbara svensk-engelska idiom - hon är född i England och kom till Sverige först i 25-årsåldern. Hon framhöll att just den självvalda ensamheten kan fungera som ett sådant avstamp. Den tillåter oss att göra en invärtes storstädning; att vända oss inåt för att avlyssna vad som är våra behov och skilja dem från det som blott är begär, sådant man egentligen kan vara utan. Ensamhet skänker tid till eftertanke och ger också möjlighet att uppleva långsamhetens tjusning. Kanske var det för att testa om publiken var med på noterna som Patricia Tudor-Sandahl någonstans i mitten av föredraget plötsligt framkastade en fråga om hur lång tid hon egentligen hade på sig att prata. "Länge" fick hon till svar från ett auditorium som tydligen hade uppfattat budskapet. Efter ett resonemang där hon särskiljde sådana vid första påseendet snarlika begrepp som förändring-utveckling och nöje-glädje, knöt Patricia Tudor-Sandahl ihop anförandet genom att citera T.S. Eliots öppna frågor till mänskligheten: "Where is the life we have lost in living? Where is the wisdom we have lost in knowledge? Where is the knowledge we have lost in information?" En passande avslutning på ett tänkvärt frukostmöte. På onsdag berättar överläkaren Lena Nylander om människor som inte kan ljuga.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons