Fotpatrullerande poliser utlovas i Simrishamn

Minst en gång i veckan ska poliser fotpatrullera på stationsområdet i Simrishamn. Det lovar polisen i de medborgarlöften man nu enats med kommunen om.
Simrishamn • Publicerad 21 juni 2018
Kommun- och polisledning är överens om medborgarlöftena. Oppositionsråd Anders Johnsson, polisområdeschef Mats Cronhag och kommunalråds Karl-Erik Olsson.
Kommun- och polisledning är överens om medborgarlöftena. Oppositionsråd Anders Johnsson, polisområdeschef Mats Cronhag och kommunalråds Karl-Erik Olsson.Foto: Emma Lawesson

Dokumentet, som nu signerats av både polisen och kommunledningen, har tagit sin lilla tid att värka fram. Men nu finns det, och skrivningen är ovanligt konkret.

– Vi vill göra skillnad. Nu är det upp till polisen och alla andra att visa att vi menar allvar. Alla medborgare är brottsförebyggande resurser och vi måste kroka arm för att skapa ett tryggare samhälle, säger polisområdeschef Mats Cronhag,

Löftena fokuserar på fyra olika områden: narkotika, trafik, trygghet och inbrott. Områdena har vaskats fram vid de medborgardialoger polisen haft.

Vid dialogerna, men också i trygghetsundersökningar, har stationsområdet i Simrishamn pekats ut som särskilt otryggt. Därav löftet om kontinuerlig övervakning av stationsområdet.

– Det finns poliser i Simrishamn, men vi måste synas. Vi ska stanna bilen och gå på gatorna, säger Mats Cronhag.

Ett annat område som pekats ut som otryggt i trygghetsmätningar är Borrby. Därför utlovas besök av polisens husbil i kommunens mindre samhällen, bland annat Borrby.

Ett annat löfte är regelbundna möten mellan polisen och skolan. Ambitionen med löftet är att minska narkotikamissbruket bland ungdomar. Aktiviteten har dock tjuvstartats av kommunpolis Birthe Parkhagen, som redan gjort en Eriksgata bland alla sjätteklassare.

När det gäller trafiken utlovas fler trafikkontroller, fler digitala hastighetsskyltar och parkeringsövervakning.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.