Annons

Gamla kommunhuset kan bli flyktingboende

Gärsnäs före detta kommunhus kan komma att bli flyktingboende under nästa år. Ännu så länge håller dock den nye fastighetsägaren alla dörrar öppna.
Simrishamn • Publicerad 9 juni 2014
Gärsnäs gamla kommunhus kan bli flyktingboende.
Gärsnäs gamla kommunhus kan bli flyktingboende.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

– Vi har ansökt om bygglov för hotell och vandrarhem, förklarar Niklas Råbrant, som helt nyligen köpte den gamla byggnaden vid torget i byn. Kommunen hade då försökt sälja fastigheten sedan 2008.

I våras, innan köpet gått igenom, förklarade Niklas Råbrant för YA att tanken var att bygga om fastigheten till lägenheter i olika storlekar. Sedan dess har det dock börjat ryktas i byn att han och hustrun Kimberly, som tillsammans driver flyktingboendet på Österlens hotell i Hammenhög, har planer på att starta ett liknande boende även i Gärsnäs.

Annons

Förändrade planer

Niklas Råbrand bekräftar att planerna för huset förändrats och att ett flyktingboende inte är uteslutet.

–  Vårt resonemang är att ett hotell så här nära järnvägsstationen borde vara attraktivt. Man kan ha fastigheten som turistanläggning men skulle även kunna använda den som flyktingboende. Jag har sådana funderingar.

Tänker bygga om

Han betonar dock att man tänker bygga om fastigheten på ett sådant sätt att användandet kan bli flexibelt. Därför skissar man just nu på en turistanläggning med pentry på rummen.

– Vi bygger om så att vi kan växla om, så att man lätt kan göra om huset till lägenheter om man vill. Vi håller alla dörrar öppna, säger Niklas Råbrant.

Han hoppas att ombyggnaden kan genomföras under nästa år. Några diskussioner om ett eventuellt nytt samarbete med Migrationsverket har han ännu inte haft.

– Men om det skulle bli ett flyktingboende i Gärsnäs kommer vi att ha samma koncept som i Hammenhög. Och om någon oroar sig får de gärna komma till Hammenhög och se hur vi sköter det där, uppmanar han.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons