Annons

Gyllebobadet blir tillgängligare

En ny och skinande blank ramp ska göra det enklare att bada i Gyllebosjön. Under måndagen monterades en 20 meter lång ramp på badstranden och ner i sjön.
Simrishamn • Publicerad 3 juni 2014
Harald Warelius från Floattech lägger ut ramperna på stranden innan de sätts ihop och läggs ut i vattnet. Till sin hjälp hade han Christian Magnusson från Fritid Österlen som får lära sig montera rampen som tas in under vintern.
Harald Warelius från Floattech lägger ut ramperna på stranden innan de sätts ihop och läggs ut i vattnet. Till sin hjälp hade han Christian Magnusson från Fritid Österlen som får lära sig montera rampen som tas in under vintern.Foto: Foto: Gert Ljungqvist

– Det kommer att bli bra och göra badet ännu bättre, hoppas fritidschef Mats Carlsson.

Med hjälp av rampen går det att ta sig långt ut i vattnet även om man är rullstolsburen eller går med hjälp av rullator eller annat stöd.

Annons

Rampen sattes på plats på några timmar under måndagseftermiddagen. De 2,5 meter långa aluminiumsektionerna hakades samman och stålstolpar håller rampen på plats. Ett räcke gör det sedan lättare att använda rampen.

Där rampen slutar läggs en sista sektion vågrätt där en rullstol kan stå. Djupet är då omkring 90 centimeter och vattnets lyftkraft hjälper då till lagom mycket.

– Detta är den första rampen vid ett bad i kommunen, förklarar Mats Carlsson. Flera andra bad ligger ju vid havet och där går det inte att sätta ut en ramp på samma vis som här. Havets krafter är betydligt större.

Omkring 100 000 kronor har rampen kostat kultur- och fritidsförvaltningen och pengarna har funnits med i investeringsbudgeten ett tag och har nu blivit verklighet.

Den nya rampen börjar på stranden med en hårdgjord väg från parkeringen.

– Här är nästan perfekt att lägga ut en ramp, säger Harald Warelius från Floattech som tillverkar flytbryggor och ramper. Nivåskillnaden är inte för stor utan lagom så att man inte rullar ut för fort.

Han berättar att efterfrågan på ramper ökar i takt med att kraven på tillgänglighet har blivit allt starkare.

– I dag står de för 15–20 procent av företagets omsättning. Vi har till och med levererat en ramp till Ryssland.

Badet som är vackert beläget vid Gyllebosjön är populärt. Trots att det är en helt vanlig måndag är det många som besöker badet.

– Vi har gjort lite varje år sedan omklädningsrummen gjordes i ordning 2009, säger Mats Carlsson. Nu funderar vi att sätta ut en badflotte till nästa år.

Parkeringarna har också utökats och efter klagomål på nedskräpning har antalet soptunnor utökats och töms nu två gånger i veckan.

INTERNAL INTERNAL
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons