Annons

Halva skörden fryser inne för äppelodlare

Frosten vid valborg har skadat årets äppelskörd allvarligt. Jörgen Andersson på Källagården utanför Brösarp halverar sin skörd jämfört med förra året.
Simrishamn • Publicerad 31 juli 2007
Jörgen Andersson odlar äpplen på Källagården utanför Brösarp. På grund av frosten i april blir årets skörd mindre än förra årets.BILD: MIA BOBZOW
Jörgen Andersson odlar äpplen på Källagården utanför Brösarp. På grund av frosten i april blir årets skörd mindre än förra årets.BILD: MIA BOBZOWFoto: 
Jörgen Andsersson inspekterar sina odlingar.
Jörgen Andsersson inspekterar sina odlingar.Foto: 

– Det är naturligtvis en obehaglig överraskning när det knäpper till så där på våren, säger Jörgen Andersson, som förlorar inkomster motsvarande 100000-tals kronor.

Äppelblommorna utvecklades tidigt i år på grund av vårvärmen. Det gjorde dem särskilt utsatta när frosten satte in i slutet på april.

Annons

– Pistillen fryser sönder om den utsätts för minusgrader under flera timmar på natten, säger Jörgen Andersson.

Resultatet blir missbildade äpplen eller ingen frukt alls.

Jörgen Andersson är med sina 19 hektar en av de äppelodlare på Österlen, som har drabbats hårdast av vädret. Längre ut mot kusten är skadorna mindre, medan odlarna kring Kristianstad har haft liknande problem.

Även inom de egna arealen har skadorna varit av varierande omfång.

– Det kan finnas väldiga variationer inom ett område. Om det finns lite moln kan det till exempel minska utstrålning så att temperaturerna inte sjunker lika mycket. Olika äppelsorter är också olika känsliga, säger Jörgen Andersson. Själv odlar han tio-elva olika sorter, varav majoriteten är Aroma och Ingrid-Marie. Gården köpte föräldrarna efter andra världskriget när det rådde en stor efterfrågan på inhemsk frukt.

– I dag är knappt 20 procent självförsörjning. Resten av frukten är importerad. Det är hård konkurrens, säger Jörgen Andersson.

Emilia Söelund

0414-289 96

emilia.soelund@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons