Halva skörden fryser inne för äppelodlare
– Det är naturligtvis en obehaglig överraskning när det knäpper till så där på våren, säger Jörgen Andersson, som förlorar inkomster motsvarande 100000-tals kronor.
Äppelblommorna utvecklades tidigt i år på grund av vårvärmen. Det gjorde dem särskilt utsatta när frosten satte in i slutet på april.
– Pistillen fryser sönder om den utsätts för minusgrader under flera timmar på natten, säger Jörgen Andersson.
Resultatet blir missbildade äpplen eller ingen frukt alls.
Jörgen Andersson är med sina 19 hektar en av de äppelodlare på Österlen, som har drabbats hårdast av vädret. Längre ut mot kusten är skadorna mindre, medan odlarna kring Kristianstad har haft liknande problem.
Även inom de egna arealen har skadorna varit av varierande omfång.
– Det kan finnas väldiga variationer inom ett område. Om det finns lite moln kan det till exempel minska utstrålning så att temperaturerna inte sjunker lika mycket. Olika äppelsorter är också olika känsliga, säger Jörgen Andersson. Själv odlar han tio-elva olika sorter, varav majoriteten är Aroma och Ingrid-Marie. Gården köpte föräldrarna efter andra världskriget när det rådde en stor efterfrågan på inhemsk frukt.
– I dag är knappt 20 procent självförsörjning. Resten av frukten är importerad. Det är hård konkurrens, säger Jörgen Andersson.
Emilia Söelund
0414-289 96
emilia.soelund@ystadsallehanda.se