Annons

Han efterlyser bänkar

En hundrastgård med staket, gatlyktor och en bänk att vila på. Det står högt på hammenhögsbon Kent Lindsjös önskelista.
Simrishamn • Publicerad 13 november 2008
Kent Lindsjö får pausa på brunnslock när han är ute och rastar sin hund. För sig själv och för andra rörelsehindrade bybor önskar han fler parkbänkar i Hammenhög. Bild: Mark Hanlon.
Kent Lindsjö får pausa på brunnslock när han är ute och rastar sin hund. För sig själv och för andra rörelsehindrade bybor önskar han fler parkbänkar i Hammenhög. Bild: Mark Hanlon.Foto: 
Mitt i byn finns ett grönområde där många bybor rastar sina hundar. Här finns även en latrin för hundbajspåsar, men ingen bänk och inget staket. Något som står högt på Kent Lindsjös önskelista.Bild: Mark Hanlon
Mitt i byn finns ett grönområde där många bybor rastar sina hundar. Här finns även en latrin för hundbajspåsar, men ingen bänk och inget staket. Något som står högt på Kent Lindsjös önskelista.Bild: Mark HanlonFoto: 

Kent Lindsjö är sedan en trafikolycka rörelsehindrad. Båda benen är skadade och ena armen amputerad. Han bor i en lägenhet i Hammenhög med sin älskade Sindy - en jaktlabrador.

- Vi är ute och går flera gånger om dagen. Men jag måste vila benen emellanåt. Tänk om det hade funnits bänkar att sätta sig på, säger Kent Lindsjö.

Annons

Önskan är inte egoistisk.

- I byn bor många gamla och rörelsehindrade människor som säkert också skulle behöva parkbänkar mer än på torget. Kent bor nära Karlaparken och brukar låta Sindy springa lös antingen på ett grönområde intill eller på gröningen nära Perssons Möbler.

- Men det finns ingenstans att sitta på något av ställena. Bara en brunn som jag brukar pausa på, säger Kent Lindsjö.

Förutom fler parkbänkar önskar han en inhägnad hundrastgård.

- Vid grönområdet där flera bybor brukar rasta sina hundar finns en latrin och dessutom bajspåsar. Tänk om där kunde vara ett staket och en bänk. Det hade blivit bättre för många Hammenhögsbor. Och ljus. På kvällarna är det så mörkt så man knappt vågar gå ut.

Hundrastgårdar har kommunen bara en enda - i Södra Planteringen i Simrishamn. - Det har inte blivit fler eftersom de ju ska skötas också, säger Christer Karlsson på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Men när det gäller parkbänkar kan kommunen visst lyssna på medborgarnas önskan.

- Vi har ju mest bänkar vid lekplatser och på torgen. Men är det så att en bänk på något annat ställe hade underlättat för den här mannen och andra så kanske vi kan hjälpa till. Är det dessutom på kommunens mark kanske vi kan gjuta fast en bänk. Jag råder Hammenhögsbon att ta kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen, säger Karlsson.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons