Annons

Hembygdsbok med läkekonst som tema

En föreläsning om "Skånska läkekonster – medicinhistoria och folkmedicin, från forntid till nutid" lockade Simrishamnsborna till museet. På andra våningen var stämningen på topp och gästerna förväntansfulla.
Simrishamn • Publicerad 26 november 2008
Anita Grosshög hälsar alla välkomna, och presenterar de olika artiklarna. Bild: Bass Nilsson
Anita Grosshög hälsar alla välkomna, och presenterar de olika artiklarna. Bild: Bass NilssonFoto: 
Välbevarade attiraljer som användes som huskurer förr i tiden. Bild: Bass Nilsson
Välbevarade attiraljer som användes som huskurer förr i tiden. Bild: Bass NilssonFoto: 

En blandad skara på 25 personer har tillsammans kunnat skapa denna bok. Var och en har kommit med artiklar inom ämnen som de är specialiserade på.

På så vis har Skånes Hembygdsförbunds årsbok för 2008 blivit till. Museets chef Lena Alebo fick hjälp av Anita Grosshög, ordförande i fornminnesföreningen, med att presentera de olika artiklarna och välkomnade sedan Eva Andersson som själv jobbat på St: Lars i Lund.

Annons

– Som skötare hade man en trist, men samtidigt en rolig tillvaro, menar hon.

– Redan från början hade St: Lars en dyster klang. Byggnaden låg utanför staden och var en storartad anstalt, avstängd från omvärlden. Men det fanns garanterat liv inuti byggnaden!

– De kallade det ett slott för dårar, berättar Eva Andersson. Efter Eva Andersson, var det Tomas Gejrots tur. Under 20 år arbetade han som läkare i Kristianstad och var även docent och marinläkare.

Han berättade om flytten från Stockholm till Kristianstad, och åren som läkare där. Också om hur drabbad staden var av malaria.

– Cirka 1000 stadsbor, av 5000, hade malaria här på den tiden, berättar Tomas Gejrot. Både före och efter föredraget kunde man testa på den berömda ringblomssalvan. En salva som funnits sedan urminnes tider och användes till det mesta.

Salvan kan användas vid torra händer, klåda, eksem, hudsprickor och även vid insektsbett. Ja, till det mesta, som sagt.

Sascha Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons