Annons

Höjt taxeringsvärde skapar oro

Snart är det nytt år och för många husägare väntar ett förhöjt taxeringsvärde från och med årskiftet. I Nyhem har den mellan 35 och 40-procentiga höjningen skapat oro bland villaägarna.
Simrishamn • Publicerad 5 november 2008
Ingvar Svensson, Gunnar Jacobsson och Börje Nilsson från Nyhem upprörs över att taxeringsvärdet på husen i området väntas öka med mellan 35 och 40 procent från och med januari 2009. Bild: Anette Sjöstrand
Ingvar Svensson, Gunnar Jacobsson och Börje Nilsson från Nyhem upprörs över att taxeringsvärdet på husen i området väntas öka med mellan 35 och 40 procent från och med januari 2009. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

- Höjningen går inte alls i paritet med finanskrisen och den stundande lågkonjunkturen, säger Ingvar Svensson från villaföreningen Nyjhimmaren i Nyhem. Vi har väldigt många äldre änkor och änklingar i området som inte har ekonomiska förutsättningar att klara detta.

Ingvar Svensson och kamraterna i villaföreningen har nu gått samman i en överklagan till Skatteverket gällande den föreslagna höjningen av taxeringsvärdet.

Annons

Men enligt Christina Bertilsson, mäklare på Mäklarhuset i Simrishamn, är oron till största del obefogad.

- Eftersom majoriteten av de boende i Nyhem redan i dagsläget har ett taxeringsvärde på 800 000 kronor vilket ger en kommunalfastighetsavgift på 6 000 kronor per år, påverkar höjningen ingenting, förklarar hon. Sedan avgiftstaket på 6000 kronor infördes vid årsskiftet så är det snarare positivt för dem. - Reglerna är ju relativt nya och det är många som inte vet vad som gäller, säger Christina Bertilsson.

Villaföreningen Nyjhimmaren menar att taxeringsvärdet obefogat skjutit i höjden därför att området hamnat mellan två golfbanor samt att det är många med gott om pengar som bygger nytt och driver upp huspriserna.

Men Christina Bertilsson förklarar att taxeringsvärdet generellt ligger betydligt lägre, i förhållande till marknadspriset, i Simrishamnsområdet jämfört med resten av landet.

- I dag finns ingen anledning till oro, men skulle det bli ett regeringsskifte där man väljer att ta tillbaka de gamla skattereglerna blir situationen förstås annorlunda, säger hon.

Marika Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons