GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ilsken opposition efter icke-beslut

Oppositionens bestörtning vid måndagens extra fullmäktigemöte var stor, när majoriteten ändrat sitt yrkande och röstat för en återremittering av biblioteksfrågan. "Det här är politik när den är som sämst", kommenterade Karl-Erik Olsson (S).
Simrishamn • Publicerad 28 januari 2014
"Det här är politik när den är som sämst", kommenterade Karl-Erik Olsson (S).
"Det här är politik när den är som sämst", kommenterade Karl-Erik Olsson (S).
Foto: 

Bybibliotekens framtid skulle avgöras en gång för alla. Det var mångas övertygelse när det extrainsatta fullmäktigesammanträdet inleddes i går kväll.

Sedan kultur- och fritidsnämnden i höstas röstat igenom en stängning av samtliga filialer för att spara in 670 000 kronor började protesterna att strömma in i form av brev, namnlistor och medborgarförslag. Socialdemokraterna lämnade också in en skrivelse om extraanslag för att rädda bybiblioteken och i mitten av december gjorde nämnden helt om och beslutade att begära pengarna.

Utredning inte helt klar

Beslut i frågan skulle fattas vid ett extrainsatt fullmäktigemöte, föregått av ett lika extrainsatt kommunstyrelsemöte. Som underlag hade politikerna fått den utredning från kultur- och fritidsförvaltningen som delvis är klar och som förespråkar att man åter öppnar två av filialerna.

Nytt yrkande

På eftermiddagens KS-möte yrkade kommunalrådet Anders Johnsson (M) att man finansierar extra biblioteksinsatser i byarna så snart utredningen blivit klar. Karl-Erik Olsson (S) fortsatte att yrka för 670 000 kronor, för att hålla samtliga filialer öppna och även nyöppna en i Hammenhög. KS gick på Anders Johnssons linje.

En stund senare begärde kommunalrådet ordet i fullmäktige - för att presentera ett nytt yrkande.

- Utredningen är ofullständig, bara ett utkast. Därför yrkar jag på återremittering tills ärendet är färdigutrett.

Upprörd diskussion

Förslaget vann gehör vid votering. S, FI, MP och V reserverade sig dock och om den väntade fullmäktigedebatten uteblev utbröt istället en mer informell diskussion efter mötet.

- Man lurar och driver med befolkningen och gör narr av vår fullmäktigeskrivelse, utbrast Karl-Erik Olsson och lät påskina att det handlade om medveten taktik.

Gudrun Schyman (FI) höll med.

- Det här är en svälta ut-taktik. Om vi hade fattat beslut i kväll hade vi kunnat anställa en bibliotekarie till sommaren. Nu kan vi inte det, sade hon till Anders Johnsson.

Prisfrågan avgjorde

Att majoriteten ändrat uppfattning i pausen före fullmäktige hängde enligt Anders Johnsson framför allt ihop med priset för att nyöppna filialer.

- När vi diskuterade det hela efter kommunstyrelsemötet kände vi att det var svårt att ta ett sådant här beslut när vi inte har någon summa. Vi tror nämligen att vi kan göra det här mycket billigare, förklarade han.

Dyra extramöten

En annan prislapp som snabbt kom på tapeten var den för de båda extrainsatta mötena. Fullmäktiges ordförande Christer Akej (M) gjorde ett snabbt överslag och kom fram till att det i runda slängar nog landade runt 70 000 kronor.

- De pengarna kunde man köpt många böcker för, sade Gudrun Schyman i riktning till Anders Johnsson och menade att man varit överens om extramötet för att fatta ett beslut.

Anders Johnsson bollade i sin tur över ansvaret för extrakostnaderna på oppositionen.

- Det är Karl-Erik Olsson som drivit fram det här. Och ni också, sade han till Gudrun Schyman.

INTERNAL INTERNAL
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.