Annons

Ingen framgång för brantevikare hos regeringen

Regeringen avslår överklagande av den detaljplan i Brantevik som berör ny bebyggelse i västra delen av fiskeläget.
Simrishamn • Publicerad 3 juli 2007

Det blev ingen framgång för Branteviks Samhällsförening och de tre privatpersoner som överklagat byggnadsnämndens beslut . Regeringen gick på samma linje som länsstyrelsen tidigare gjort och fastställer därmed detaljplanebeslutet.

När det blev känt att ett isländskt holdingbolag köpt åkermarken väster om byn och planerade att bygga 350 bostäder höjdes åtskilliga kritiska röster bland invånarna och Branteviks Samhällsförening kallade till samling.

Annons

Något medgivande till ett sådant bygglov var dock inte kommunen beredd att ge, i vart fall inte i ett enda slag. I stället antogs detaljplan som avsåg fem nya bostäder på fastigheterna Simris 16:83 och 16:127. Södra delen av planområdet planläggs som allmän platsmark. Kommunfullmäktige klubbade i fjor höstas, trots samhällsföreningens protester, detaljplanen. Det ledde till att föreningen, fem privatpersoner och ett arkitektföretag ansåg att beslutet inte tillkommit i laga ordning och de vände sig till länsstyrelsen med ett överklagande.

Förutom att man inte ansåg att alla som hade rätten fick yttra sig påpekades lejets kulturhistoriska värde. Betydande olägenheter i trafiksituationen, översvämningsrisken belystes och en miljökonsekvensutredning krävdes.

Dock utan framgång.

Regeringen, dit föreningen och tre av privatpersonerna gick vidare, har nu prövat om beslutet verkligen tillkom i laga ordning.

Så anses vara fallet och någon särskild miljökonsekvensbeskrivning ansåg högsta instans inte heller vara nödvändigt.

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons