Annons

Ingen skola läggs ner i Simrishamn

Barn- och utbildningsnämndens budget för nästa år slutar på drygt 262 miljoner kronor, utan att några skolor behöver läggas ned. Musikskolan och Kulturpedagogiskt centrum får också vara kvar.
Simrishamn • Publicerad 12 november 2002

- Vi får en budget i balans, och håller oss inom den ram som fullmäktige tilldelat oss, säger tillförordnade bun-chefen Kenneth Wictor, som tillsammans med vikarierande ekonomen Veronika Andersson slutfört budgetarbetet. I dag ska buns arbetsutskott ta ställning till de besparingar och satsningar som föreslås för att få bort årets underskott på 10 miljoner kronor. Årets budget beräknas sluta på 272 miljoner. Bun-ekonomerna gasar och trycker på bromsen samtidigt för att få budgeten i balans. Kommunala musikskolans intäkter ska öka med 110 000 kronor genom att terminsavgiften höjs från 500 till 650 kronor. Barnomsorgen ska spara en miljon kronor. Det får bland annat föräldrar med deltidsbarn känna av. Idag betalar föräldrarna halv avgift upp till 19.99 timmar per vecka. Från årsskiftet sänks denna gräns till 14.99 timmar. De som ska ha sitt barn på dagis mer än 15 timmar får alltså betala hel avgift. Onsdagskaféet på Joneberg stängs. Besparing: en halv miljon kronor. Nästa år satsas 1,3 miljon kronor till 40 nya förskoleplatser för barn i åldrarna 1-5 år. 50-tal barn i kö - Vi har idag ett 50-tal barn som står i kö till förskolan. Därför måste vi skapa nya platser, säger Kenneth Wictor. Det blir en personalökning i den allmänna förskolan för 4-5-åringar. Enligt en ny lag, som träder i kraft vid årsskiftet, ska knattarna få en plats minst 15 timmar i veckan. - Genom att minska personaltätheten i grundskolan kan vi spara en miljon kronor. På gymnasiet ska man spara ett par miljoner, säger Wictor. Han betonar att lärartätheten i grundskolan och på gymnasiet är högre i Simrishamn än i andra kommuner av Simrishamns storlek. Däremot är det sämre personaltäthet i kommunens förskolor. För att underlätta förskollärarnas arbete får de två timmars planeringstid per vecka nästa år, vilket kostar närmare 200|000 kronor. Mer pengar anslås till skolhälsovården, medan barnomsorgen och grundskolan får känna av besparingar på två miljoner kronor, eftersom det blir färre assistenter. I stället ska de ordinarie lärarna få bättre stödresurser. - Vi ska ha kvar assistenterna till fysiskt handikappade barn och autistiska barn, förklarar Wictor. En tung post är fortfarande den interkommunala ersättningen. Bun betalar cirka 4,8 miljoner kronor till andra kommuner, där Simrishamnselever studerar. Komvux minskar lokalkostnaderna med en halv miljon kronor genom att verksamheten flyttas från Möllegården i Simrishamn till det gamla kommunalhuset i Gärsnäs. Anslaget till kompetensutveckling skärs ned med en halv miljon kronor och administrationen ska spara 750 000 kronor. - Besparingarna på tio miljoner kronor får naturligtvis konsekvenser i verksamheten och för personalen. För att klara omställningen behöver vi 5,5 miljoner kronor, säger Kenneth Wictor. Hans förhoppning är att man ska klara nedskärningarna på personalsidan genom naturlig avgång.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons