Annons

Inget brott när hundar dödade Robin vid Kyhl

Inget brott begicks när Susanna Kumliens älskade yorkshireterrier Robin blev ihjälbiten av två andra hundar på stranden mellan Kyhl och Örnahusen.
Simrishamn • Publicerad 6 juli 2007
Susanna Kumlien var mycket fäst vid Robin, vars pappa var nordisk champion fem gånger. bild: privat
Susanna Kumlien var mycket fäst vid Robin, vars pappa var nordisk champion fem gånger. bild: privatFoto: 

– När jag gick med Robin längs stranden på julafton kom det två stora hundar i tjugokilosklassen som hoppade på honom och började bitas, berättar Susanna.

Hon blev chockad och förmådde inte sparka undan de aggressiva hundarna som angrep Robin.

Annons

– Polisens beslut känns därför som ett slag i ansiktet, säger Susanna Kumlien, Stockholm, sedan hon tagit del av Skånepolisens beslut. Kriminalkommissarie Anders Carlsson på polisen i Ystad konstaterar att förundersökningen är nedlagd och att det inte begåtts något brott.

"Polisen har i en undersökning funnit att händelsen inte är något brott. Det finns ingen laglig grund för polisen att fortsätta ett utredningsarbete och ingen kommer att ställas till ansvar för händelsen", skriver kommissarien.

Men han uppger att polisens beslut kan överprövas av åklagare.

– Jag anser att ett brott har begåtts. Som privatperson borde man ta ansvar för sina handlingar. Jag har inte ens fått en ursäkt från hundägarna, säger Susanna Kumlien.

Hon överväger därför att begära en överprövning av polisens beslut.

– Att driva ärendet som ett civilrättsligt mål har jag inte råd med. Då måste man ha mycket pengar, säger Susanna Kumlien. Hon begär, genom sin advokat, att hundägaren i Skillingetrakten betalar henne 20595 kronor i ersättning, varav Robin, som är av god härstamning, värderas till 15000 kronor.

Susannas nedblodade och förstörda kläder är en annan utgiftspost.

Hundägaren har inte betalt, utan bollat över ärendet till sitt försäkringsbolag.

Bolaget konstaterar att försäkringstagarens hund eller hundar "sannolikt har orsakat någon form av skada på Susanna Kumliens hund, men eftersom varken någon ur försäkringstagarens familj eller den tillkallade veterinären tillåtits undersöka hunden vet vi inte vad denna skada består i eller om det är denna som har lett till dödsfallet".

– Jag ville inte lägga upp Robin på undersökningsbordet, men visste att han var död, förklarar Susanna Kumlien.

Annons

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons