Annons

Ivarsson kan ha plockat ut 200 000 på felaktig grund

Kommunrevisionens ordförande Staffan Ivarsson (fp) anklagas för att ha plockat ut drygt 200000 kronor i ersättning för förlorad arbetsförtjänst – utan att ha tagit tjänstledigt från sitt arbete hos Riksrevisionen i Stockholm.
Simrishamn • Publicerad 12 november 2008
Granskad granskare. Staffan Ivarsson anklagas för att ha misskött sin ersättning för förtroendeuppdrag från kommunen. Arkivbild: Bass Nilsson
Granskad granskare. Staffan Ivarsson anklagas för att ha misskött sin ersättning för förtroendeuppdrag från kommunen. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

- Jag har tolkat de regler som finns och har informerat kommunen om hur min tolkning ser ut. Jag har inte gjort något fel, säger Ivarsson.

Det är tre kollegor i kommunrevisionen som begärt en förklaring av sin ordförande. I ett brev signerat Alf-Göran Andersson (m), Bengt Wieslander (Sjvp) och Ann-Mari Louison (c) avkrävs Ivarsson svar på en rad frågor.

Annons

Bland annat vill revisorskollegorna se bevis på att Ivarsson verkligen haft löneavdrag de dagar han begärt ersättning för. Enligt kommunens arvodes-bestämmelser kan en förtroendevald begära ersättning om han eller hon rent faktiskt har förlorat arbetsinkomst.

Under 2007 och hittills under 2008 har Staffan Ivarsson fått ut cirka 230000 kronor i ersättning för förlorad arbetsförtjänst. I lönelistan från Riksrevisionen syns dock ingen tjänstledighet alls.

- Jag har dokument med vilka jag kan påvisa att jag följt gällande regler, säger Ivarsson. Och de ska jag visa för kommunledningen. Revisionskollegorna vill också veta vad Ivarsson gjort de dagar han begärt ersättning för.

Under 2007 fick Staffan Ivarsson ersättning för förlorad arbetsförtjänst för 533 timmar. Hittills i år har han fått ersättning motsvarande 352 timmar.

De allra flesta politiker i kommunen begär ingen ersättning alls för förlorad arbetsförtjänst. Facknämndernas presidier har dock fasta arvoden som är i nivå med det belopp Ivarsson begärt.

De få som begär ersättning kommer dock inte upp i bråkdelen av Ivarssons timmar.

- Ja, jag har jobbat väldigt, väldigt mycket, säger Ivarsson.

- I kommunrevisionen arbetar vi på ett sätt som är avhängigt min speciella bakgrund och kompetens. Och det har varit en framgångsrik modell. Men det har inneburit många arbetstimmar för mig. Revisorerna vill också veta sambandet mellan kommunrevisionens uppdrag att samtal som Ivarsson ringt från utlandet.

Revisorskollegorna krävde svar på sina frågor senast i tisdags, men inget svar har de fått.

- Jag svarar inte på frågor från dem. Jag har att svara mot kommunfullmäktiges presidium och ingen annan. Det står i reglementet.

Annons

De tre kommunrevisorerna har nu lämnat över sina frågeställningar till kommunstyrelsen eftersom Ivarsson inte svarat.

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning har därför begärt en redogörelse av Staffan Ivarsson.

- Och det ska de få.

- Är man kritisk grans-kare så får man räkna med att bli granskad. Det välkomnar jag. Jag är inte alls bekymrad över det här.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons