Annons

"Jag älskar att möta människor"

Simrishamn • Publicerad 9 juli 2007
Jonas 2
Jonas 2Foto: 
Jonas 1
Jonas 1Foto: 
Jonas3
Jonas3Foto: 

Samtidigt som klockorna i Baskemölla kapell ringer för en nyss bortgången bybo kommer Simrishamns pastorats nya komminister sakta gående ner mot hamnen.

Han stannar till och lyssnar och känner. Ty det är inte ofta de ringer nu för tiden, klockorna. Det finns nämligen inte så många bofasta kvar. En av dem är Jonas Ahlner som numera tillhör skaran.

Annons

– Det känns verkligen som att jag hör hemma här. Här finns ett fantastiskt nätverk människor som ställer upp på varandra. Det är här jag vill vara.

Det har gått två år sedan Jonas Ahlner kom tillbaka till Österlen med sin fru Lotta Skantze, också hon präst, och deras två små barn. Att de bosatte sig i Baskemölla var mera en tillfällighet, det var här de hittade huset de ville göra till sitt hem.

Tanken var att Lotta skulle vara mammaledig medan Jonas började på ett vikariat som komminister i Ystad.

Det blev inte som de tänkt sig. Lotta Skantze var inte botad från den cancer hon drabbades av några år tidigare. Sjukdomen kom tillbaka med full kraft och efter en svår kamp för hela familjen avled hon blott 38 år ung i mars i år.

Om det lidande familjen fått gå igenom finns oändligt mycket att säga.

– När Lotta blev sjuk första gången diskuterade vi vad som skulle hända om jag blev ensam med barnen. Det kändes viktigt att vara i rätt miljö så jag inte blev ännu vilsnare.

– För att det inte skulle bli en sorgeflytt gjorde vi det tillsammans. Vi hoppades förstås på en framtid här. Jonas Ahlner arbetade från sin prästvigning 1994 fram till millennieskiftet i Simrishamns församling. Under den tiden lärde han känna många österleningar.

– Jag har fått ett så massivt stöd i min sorg att det är otroligt! Människor som jag knappt visste fanns har tänkt på och bett för oss.

– Det känns som om vi blivit burna av hela världen, av änglar och av Gud.

Han tycker det är viktigt att få säga det. Att tala om hur mycket det betytt för honom och barnen.

Annons

Den 1 augusti börjar han på sin nya tjänst i Simrishamn där han ska tjäna i hela pastoratet. Han ser fram emot att återse församlingsborna i Simrishamn, Simris, Nöbbelöv, Järrestad och Gladsax.

– Det är en miljö jag känner väl från tidigare. Helt nytt är Sankt Olof och Rörum och det ska bli spännande. Några stora visioner har han inte. Han tänker ödmjukt anpassa sig till de behov som finns, vilka prästerliga sysslor det än må vara. Under några år var Jonas Ahlner pilgrimspräst i Vadstena så kanske han kan leda några sådana vandringar även här. Sankt Olof är ju en känd pilgrimsort.

– Jag har insett att jag älskar att möta människor, att predika och undervisa men det ger sig vilka uppgifter jag får.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons