Annons

Järnhästen lämnade gåva

Museiföreningen Skånska Järnvägar har fått en ovanlig gåva, närmare bestämt 2 452 kronor och 56 öre.
Simrishamn • Publicerad 8 januari 2002

Järnhästen lämnade gåva

Det är numera avsomnade Järnvägssällskapet Järnhästen som, genom sin kassör och tidigare SkJ-medlemmen Inge Wennberg, beslutat att skänka Järnhästens behållning till Skånska Järnvägar.

Annons

Föreningens styrelse har tacksamt tagit emot gåvan, eftersom varje bidrag behövs till bland annat restaureringen av banan på Österlen. Detta kan vi läsa i senaste numret av Skånska Järnvägars medlemstidskrift.

Järnhästen grundades omkring 1970 av ett gäng glada journalister på Kvällsposten, med Jimmy Olsson som drivande kraft och ordförande. Bland medlemmarna fanns också Inge Wennberg, med sommarviste på Österlen.

De spårbundna journalisterna köpte en egen personvagn från Mora - Vänerns Järnväg. Vagnen, byggd 1907, målades "kungablå", utrustades med bar och transporterades årligen med ånglok på linjen Brösarp - Sankt Olof.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons