Annons

Jordbruksministern uppvaktad

En budkavle med 10 000 namnunderskrifter överlämnades på fredagen till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Budkavlen är yrkesfiskets och kustbefolkningens protest mot att det svenska torskfisket ska stoppas i Östersjön nästa år.
Simrishamn • Publicerad 8 november 2002

Vid uppvaktningen på jordbruksdepartementet i Stockholm deltog Simrishamns kommunledning och yrkesfiskarnas delegation, bestående av ordföranden i Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR), Reine J Johansson, och vice ordföranden Hugo Andersson. Dessutom deltog aktiva yrkesfiskare från Kivik, Sölvesborg, Hasslö, Löttorp, Möja och Umeå. - Det är positivt att vi blev mottagna av ministern, säger kiviksbon Krister Persson, ordförande i Österlens havsfiskeförening. - Vi har lagt fram våra argument, och därmed gjort vad vi kunnat för att rädda torskfisket. Regeringen gör en utvärdering som ska bli klar i vinter. Frågan gäller hur stor ersättningen kan bli till fiskare och andra berörda, om fisket stoppas, säger Krister Persson. Enligt honom handlar det om uteblivna inkomster för fiskarkåren på bortåt tre miljoner kronor. SFR hävdar att "kostnaderna för ett helt verkningslöst och onödigt fiskestopp" skulle uppgå till cirka 600 miljoner kronor om året, sannolikt mer. Den beräkningen har Fiskeriverket gjort. Enligt SFR har stoppet tillkommit genom en politisk överenskommelse, som inte bygger på ett biologiskt underlag. Det gör däremot den förvaltningsplan för torsken i Östersjön som fastställts av Fiskerikommissionen för Östersjön. - Ett ensidigt svenskt fiskestopp får ingen positiv effekt på Östersjöns torskbestånd, vilket Fiskeriverkets utredning visar, säger Reine J Johansson. Kommunalrådet Christer Akej (m), Simrishamn, deltog i uppvaktningen tillsammans med oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s) och kommundirektör Staffan Tellman. Trion framhöll att ett torskfiskestopp berör närmare 300 arbetstillfällen i Simrishamns kommun. - Vi fick bland annat tillfälle att framföra vårt förslag, att en kontrollstation skulle kunna förläggas till Simrishamn, säger Christer Akej, som hoppas att jordbruksministern är öppen för kommunens och yrkesfiskets synpunkter.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons