Annons

Karlaby kro förstörd i storbrand

Mitt under en bröllopsfest i onsdags kväll började det brinna i halmtaket på en av längorna på Karlaby kro. Brandkåren var snabbt på plats och inledningsvis tycktes brandhärden inte vara omöjlig att få kontroll över. Det visade sig dock vara en felbedömning. En besvärlig takkonstruktion försvårade bekämpningen, branden spred sig snabbt vidare och tre av fyra längor brann ner. Ingen människa kom till skada.
Simrishamn • Publicerad 9 maj 2002
Bild: Jea Jonsson
Bild: Jea JonssonFoto: 

Bild: Jea Jonsson" BORDER="0"Bild: Jea Jonsson Kringboende, vänner och bekanta samlades av och till på Karlaby gård under dagen. Stämningen var mycket nedstämd och många såg tårögda på förödelsen. Brandmän arbetade intensivt med eftersläckning och med att försöka rädda möbler och andra föremål ur de mer än hundra år gamla längorna. En grävskopa arbetade oavbrutet med att riva ner takrester och kring husen låg stora högar med bränd och rykande halm. Klockan var cirka åtta på onsdagskvällen då räddningstjänsten fick larmet. Brandmän från Simrishamn, Tomelilla, Sankt Olof och Brösarp kallades in och hela natten kämpade cirka 35 man tappert i sina försök att få kontroll över elden. Men förgäves. Bara restaurangdelen kunde räddas helt. -Det var ett fruktansvärt förlopp. Elden gäckade oss fullständigt. En mycket märklig takkonstruktion gjorde att hur vi än bar oss åt var vi steget efter, säger räddningsledaren Thomas Hermansson. -Halmtaket låg ovanpå ett annat tak och elden kunde därför krypa emellan. Enda chansen att komma åt var att få hål på taket både nerifrån och uppifrån. Vi kallade in en grävskopa för att gräva upp hela takstolen, men så fort vi lyckades få hål på ett ställe hoppade elden över till någon annan stans i taket. -Dessutom vände vinden flera gånger vilket försvårade bekämpningen ytterligare och vi var tvingade att retirera gång på gång. Att ha en bröllopsfest pågående i restauranglängan samtidigt som branden härjade var förstås en omöjlighet. Brudpar och gäster flyttades därför till annan festlokal. I de nu nerbrunna längorna fanns konferensutrymmen och sovrum. Branden innebär ett stort avbräck för rörelsen just när högsäsongen stod för dörren. Representanter för försäkringsbolag var under eftermiddagen på Karlaby för att diskutera med ägaren och försöka göra en första bedömning av förödelsen och hur stora värden som gått upp i rök. Brandorsaken är ännu inte klarlagd.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons