Annons

Kärleksbron i Vik vandaliserad

Den stora träkonstruktionen Kärleksbron vid kusten mellan Vik och Baskemölla har förstörts.– Jag tror inte jag orkar bygga upp den igen, säger dess skapare Peter Öhman.
Simrishamn • Publicerad 6 augusti 2014
Konstnären Peter Öhman tror inte att han bygger upp sitt drygt tio år gamla bygge av almstockar igen, kallat Kärleksbron.
Konstnären Peter Öhman tror inte att han bygger upp sitt drygt tio år gamla bygge av almstockar igen, kallat Kärleksbron.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Jag mötte fiskaren i Vik, som sa: Vad har hänt med bron? När jag kom hit såg jag att hela bron var förstörd. Det är mycket aggressivitet här, det måste vara kombinationen öl och tonår som gjort detta, säger Peter Öhman.

Nästan varje dag sedan 1995 har han vandrat kuststräckan mellan Vik och Baskemölla. Efter några år växte idén fram till det som kom att bli Kärleksbron. Med hjälp av tunga almstockar från närmaste ås inåt land byggde Peter Öhman, från hösten 2002 till sommaren 2003, det verk som han kallat Kärleksbron.

Annons

– Det är en kärleksbro som handlar om försoning, säger Peter Öhman. Den blev så vacker med åren när den sjönk stilla mot marken, det blev poesi av det.

Kritik i början

Det tycker uppenbarligen inte de okända gärningsmän som någon gång under de senaste dagarna demolerat verket.

Konstruktionen möttes i början av viss kritik och anmäldes av länsstyrelsen två gånger, där utredningarna sedan lades ned utan åtgärd. Andra kritiska röster tystnade allt eftersom. Med åren har istället skulpturen figurerat i allt från turistbroschyrer till tidningsreportage och officiella informationstavlor.

Byggt till en kvinna

– Det roliga är att den har mötts av sådan värme av befolkningen. Jag tror det är för att det inte finns något pretentiöst i detta, det är ingen konceptuell konst, bara byggt till en kvinna efter en kärlekshistoria.

Själva utförandet ansluter till det utforskande av konstens gränser som Öhman alltjämt fortsätter med.

– Jag har velat testa vad man kan göra i marginalen, både med Kärleksbron och när jag startade Tångdala lönnkrog. Det handlar i grunden om frihet.

Nu när några andra tagit sig friheten att förstöra verket funderar Peter Öhman på framtiden för Hoppet & Seglet, de två återstående delarna i verket.

– Jag har lagt hundratals timmar här genom åren för att jag tyckte det var roligt. Efter 15 år känner jag att jag möjligen kan bygga upp det igen om någon sponsrar mig, annars eldar jag nog upp det. Men jag vet inte, har jag ens upphovsrätt, eller?

INTERNAL INTERNAL
Michael Tjelder
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons