Annons

Kimo Baltic Sea beslås med brister

Verksamheten inom Kimo och Sydkustens fiskeområde har stora brister. Mycket har gått på lösa boliner, särskilt inom Kimo. Anhörigas företag har anlitats utan avtal. Kvitton och reseersättningar lämnar mycket att önska. Lön har tagits ut utan styrelsebeslut.
Simrishamn • Publicerad 13 juni 2014

Rapporten som nu ligger klar pekar på att stora brister inom främst Kimo, men även inom Sydkustens fiskeområde.

– Det en stor sörja, säger Roland Thord som sitter i kommunstyrelsen för Miljöpartiet. Verkligheten överträffar de värsta farhågorna.

Annons

Det var i våras som skandalen kring Kimo seglade upp. Det fattades pengar och föreningen fick be kommunstyrelsen om bidrag för att kunna betala löner till de anställda.

Kommunen beslutade då tillsammans med Kimo att en oberoende granskning skulle göras. Kommundirektören tog över ansvaret för Kimo och de andra projekten i Marint centrum. I onsdags låg rapporten på kommunstyrelsens bord.

Det som främst sticker ut är att Kimos koordinator Jan Lundmark gjort en mängd saker på eget bevåg samt att kontrollen har brustit eller varit obefintlig, vilket faller tillbaka på politikerna i styrelsen. Det har inte heller funnits rutiner eller riktlinjer för hur arbetet ska bedrivas.

Anlitade fruns företag

Koordinatorn har till exempel anlitat sin frus företag när det gäller redovisning och bokföring eftersom Kimos revisor ansågs för dyr. Här saknas avtal mellan Kimo och redovisningsbolaget, liksom dokument som visar att Kimos ordförande godkände inköp att tjänsten.

Sammanlagt köpte Kimo tjänster för 41 664 kronor av koordinatorns frus företag.

Rapporten som tagits fram av Ernst & Young pekar också på att koordinatorn utan styrelsebeslut tagit ut 10 000 kronor i månaden från Sydkustens fiskeområde där han varit ordförande.

Samtidigt har han blandat ihop sina roller som koordinator i Kimo och ordförande i Sydkustens fiskeområde.

Det finns också flera fall där det brister och är oklart kring inköp och reseräkningar. Räkningar har attesterats lång tid efteråt av Kimos ordförande Monica Gripp (M).

Resekostnaderna är stora i Kimo, enligt rapporten. Reseräkningarna är bristfälliga och det går inte att se vilken sträcka som körts eller vilket syftet med resan varit. Det finns oklarheter kring hur arbetstid har redovisats i projekten.

Annons

I några fall har utbetalningar av ersättning gjorts där endast kvitto på kontantuttag redovisats.

”Ingen rolig läsning”

Under 2013 har koordinatorn fått 181 600 kronor i ersättning för resor och utlägg. Totalt har koordinatorn fått nästan 750 000 kronor under 2013.

Avslutningsvis konstaterar rapporten att Kimos styrelse inte tagit sitt fulla ansvar för att följa upp och styra verksamheten.

Kommunstyrelsen fattade inget beslut vid onsdagens möte om hur man ska hantera rapporten och om styrelsen ska agera på något vis.

– Vi vill först låta de berörda komma med ett yttrande, säger oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (S).

Även Centerns Håkan Erlandsson vill vänta.

– Rapporten var ingen rolig läsning.

Han är också lite självkritisk.

– Kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret.

Annons

Österlenpartiets Beat Senn konstaterar att inget brott har begåtts, men att man inte följt de regler som gäller.

YA försökte förgäves nå kommunalrådet Anders Johnsson (M) för en kommentar till rapporten.

MP:s Roland Thord tycker att alla bör reflektera över vad som har hänt.

– Ansvaret faller dock på styrelsen.

Koordinatorn Jan Lundmark vill vänta med att kommentera rapporten.

– Jag har inte läst den ännu, säger han.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons