Annons

Kiviks företagare upprörda

Trycket på Kivik är hårt sommartid. Många vill vara med och få en bit av kakan när hundratusentals turister strömmar till. Kommunen öppnar nu för ett obegränsat antal matvagnar i hamnen. Något som ogillas av handlarna.
Simrishamn • Publicerad 23 juni 2014
Företagare i Kivik tycker inte att det är lika villkor, de mobila vagnarna skördar frukterna utan att behöva anstränga sig. Mikael Bergholts, Marcus Danielsson, Gun Svensson och Ismail Birat efterlyser planering för hamnplanen och en dialog med kommunen.
Företagare i Kivik tycker inte att det är lika villkor, de mobila vagnarna skördar frukterna utan att behöva anstränga sig. Mikael Bergholts, Marcus Danielsson, Gun Svensson och Ismail Birat efterlyser planering för hamnplanen och en dialog med kommunen.Foto: Foto: Martina Eriksson

– Det blir inte konkurrens på lika villkor, säger Gun Svensson som driver Kiviks café och bageri. Vi som driver rörelser året runt får kämpa för att det ska gå runt vintertid.

Under våren har samhällsbyggnadsförvaltningen fått in ett flertal förfrågningar från personer som vill ställa upp vagnar i hamnen under sommaren.

Annons

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade nyligen efter politisk strid att inte reglera antalet vagnar. Tjänstemännen hade föreslagit att två vagnar var lagom med tanke på ”områdets karaktär”.

I ett brev till kommunen kräver nu 16 av Kiviks företag att kommunen tänker om.

Man tycker att mobila handlare skördar frukterna under några få veckor. Samtidigt som de lokala köpmännen för ett pågående arbete året runt. Bland annat med marknadsföring.

Oerhört viktigt

– Under några veckor på sommaren får jag in halva omsättningen, säger Marcus Danielsson på Hamnmagasinet. Det är oerhört viktigt för resten av året. Jag vill kunna hålla öppet och ge service även på andra tider än sommaren.

Ungefär på samma vis resonerar Thomas Tell på Handelshuset Stärkan.

– Skulle jag se på rörelsen krasst ekonomiskt, då skulle jag stänga under vinterhalvåret. Men det vill jag inte, dels med tanke på min personal och på folk här i Kivik.

Han tycker det är oansvarigt av kommunen att inte styra upp de mobila vagnarna.

– Jag är inte för regleringar eller ett totalt förbud. Jag kan tänka mig ett par vagnar.

Det man också ställer sig frågande till är varför kommunen inte tagit någon kontakt med näringslivet i Kivik inför beslutet.

Annons

– Man kunde ha hört av sig för en dialog, menar de fyra företagare YA träffar i hamnen.

Företagarna menar att hamnen är en så speciell plats att den inte lämpar sig för mobila vagnar och försäljningsstånd.

– Vi efterlyser en långsiktig plan för hamnplan, säger Mikael Bergholts från Buhres fisk.

Han tror inte att besökare vill mötas av en hamn där gatupratare och matvagnar fyller upp miljön.

– Vi är inte rädda för konkurens. Men hamnen är en historisk plats som betyder mycket för Kivik.

När samhällsbyggnadsnämnden behandlade frågan den 15 maj föreslog ordförande i nämnden Christer Vigren (ÖP) att antalet vagnar inte ska regleras. Socialdemokraterna gick på tjänstemännens linje med högst två vagnar. Beslutet blev enligt Vigrens förslag.

– Vi gav förvaltningen i uppdrag att hitta lämpliga lösningar. Vagnar får inte stå på de glassiga platserna längs med vägen i hamnen till exempel, utan längre in på gräset.

Samhällsbyggnadschef Ingvar Bengtsson kan förstå företagens synpunkter men betonar att kommunen måste vara neutral.

– Vi kommer att ta hänsyn till vad området tål.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons