Annons

Kommunen vill betala tandräkning

Den politiska majoriteten i Simrishamns kommun vill värna de kommunanställdas tandhälsa och samtidigt locka med bättre anställningsvillkor.
Simrishamn • Publicerad 28 februari 2003
Arkivbild: Tomaz Jönsson
Arkivbild: Tomaz JönssonFoto: 

Enligt en dom i regeringsrätten har alla arbetsgivare möjlighet att betala tandvårdskostnader för sina anställda mot bruttoavdrag på lönen. Den anställde får alltså ut en lägre lön och betalar därmed mindre i skatt. - För kommunen är det ett nollsummespel. Åtminstone på kort sikt. Om andra arbetsgivare också skulle införa förmånstandvård kan det på sikt medföra minskade skatteintäkter eftersom lönerna blir lägre, säger kommunalråd Christer Akej. Han menar att arbetsgivare har en viktig uppgift i att stimulera till god hälsa och välbefinnande bland sina anställda och då är tandhälsan en viktig del. Förmånstandvård är också ett anställningsvillkor att locka med när ny personal ska rekryteras. Kommunens anställda får själva bestämma om de vill utnyttja förmånen. Systemet med löneväxling är det samma som tillämpas till exempel när anställda får köpa hemdatorer. Majoritetsgruppen har lämnat sitt förslag till kommunstyrelsen som nu får ta ställning till om det ska införas.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons