Annons

Kommunistparti vill in i fullmäktige

Ett kommunistparti som tar sikte mot kommunfullmäktige har bildats. Partiet i Simrishamn är en lokal gren av Kommunistiska partiet, vilket tidigare gick under benämningen KPML(R). Den lokala fraktionen i Simrishamn har en tydlig vision.
Simrishamn • Publicerad 9 juni 2006
Fyra medlemmar i Kommunistiska partiet. Från vänster: Michael Hiitomaa, Jonas Andersson, Eva Andersson och Matz Jönsson. BILD: MARK HANLON
Fyra medlemmar i Kommunistiska partiet. Från vänster: Michael Hiitomaa, Jonas Andersson, Eva Andersson och Matz Jönsson. BILD: MARK HANLONFoto: 

– Vi vill in i kommunfullmäktige, men vi kommer inte att kandidera i årets val eftersom ansökningstiden gått ut, säger Jonas Andersson en av initiativtagarna.

Partiet kommer ändå att lägga ut röstsedlar vid kommunens samtliga vallokaler. Åtgärden kan tyckas märklig eftersom det är döda röster, men beslutet försvaras.

Annons

– Det är ett sätt för oss att kolla intresset för vår politik hos lokalinvånarna, vi tror på ett positivt gensvar.

Varför bildas ert parti nu?

– Det finns inget parti som står på arbetarklassens sida i Simrishamn, men vi gör det, säger ordföranden Matz Jönsson.

Grymma saker har uträttats i kommunismens namn, hur hanterar ni det?

– Det som har hänt har hänt, men givetvis tar vi avstånd från alla våldshandlingar, säger Jonas Andersson.

Ok, men varför väljer ni att kalla er kommunister?

– Vi ser på den ideologiska innebörden, vi är lika demokratiska som övriga partier, men vi förstår om folk har frågor.

Partiet har ännu inte tagit fram ett konkret handlingsprogram, men redan nu finns ändå några punkter som kommer att drivas lokalt i framtiden.

– Arbetslösheten måste tas på större allvar, politikerna gör för lite. Dessutom vill vi ha fler bostäder för låginkomstagare, idag byggs det bara för välbärgade, säger Matz Jönsson.

Pierre Adolfsson

0414-89090

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons