Annons

Kostnaden för Björkegrenska mer än bara hyra

Hyran för Björkegrenska gården är dyr, men en stor del av kostnaden kan inte skyllas hyrsavtalet.
Simrishamn • Publicerad 29 november 2006

I lördagens YA står att läsa om tankarna på att jämna ut internyhyrorna mellan förvaltningarna.

Att alla skulle få betala en genomsnittlig hyra. Något som för miljö- och hälso-skyddsnämnden skulle kunna innebära att taxan kan påverkas.

Annons

Kommunens kostnad för lokalerna i Björkegrenska gården är mycket riktigt cirka 2 400 kronor per kvad-ratmeter.

Enligt kommunalråd Christer Akej beror den höga kostnaden på det hyresavtal som tecknades 1992 med fastighetsägaren, Herr-lins stiftelse. 1992 var Margareta Arvidson kommunalråd och hennes version är en helt annan.

– Hyran vi kom överens om var cirka 1 000 kronor lägre.

– Att kostnaden är så hög idag beror på den ombyggnad som kommunen gjorde härom året när miljö- och hälosskyddsförvaltningen och stadsarkitektkontoret flyttade in, säger Margareta Arvidson som anser att rätt ska vara rätt.

– Dessutom har stiftelsen reducerat hyran till kommunen.

Men även utan den senaste ombyggnaden skulle lokalerna varit dyra. Cirka 1 800 kronor närmare bestämt.

– Visst blev hyran lite dyr men det var priset för att rädda en av de sista vackra gårdarna i centrum, säger Arvidson. Christer Akej håller med om att den höga hyran är priset för en viktig kultur-insats.

– Men faktum är att hyran är kolossalt dyr. Polishuset som vi hyr externt kostar 1 200 kronor per kvadratmeter och det är kanske ett bra mått på en marknadsmässig hyra.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons