Krögare presenterar matnyheter på årets Äppelskruttdag
– Ska du ha anklever? Då ska jag minsann flambera!
– Och jag göra sufflé!
Och så skrattar de gott, de tre krögarna Erik Jeppson, Johan Linnerborg och Linus Persson. På Äppelskruttdagen är de snarare kollegor än konkurrenter.
För tre år sedan lanserade Köpmannaföreningen Äppelskruttdagen. På lördag är det dags igen. De tidigare inslagen finns kvar, som till exempel äppelkakstävlingen. Men den här gången kommer evenemanget att utvidgas med ett 18 meter långt restaurangtält på Stortorget.
– Köpmannaföreningen såg att det fanns en potential i arrangemanget, på grund av eftermarknaden i Kivik. Därför blev vi tillfrågade, säger Johan Linnerborg, köksmästare på Hotell Svea.
Några av stans krögare började fundera över vad man skulle kunna tillföra och hur man skulle kunna arbeta tillsammans. Samtliga restauranger tillfrågades och åtta nappade på idén, liksom en äppelmusttillverkare. Även Österlengymnasiets restaurangprogram hakade på och dess elever kommer att delta med en station.
I restaurangtältet kommer varje restaurang att erbjuda smakportioner på 30-40 gram. Det blir både kött, fisk, vegetariskt och sött - allt med äpple som ingrediens i någon form. Besökarna får köpa ett häfte med tio smakbiljetter för 100 kronor och sedan äta sig igenom utbudet.
– För den som köper ett häfte blir det i princip billigare än självkostnadspris, menar Johan Linnerborg.
Nu hoppas krögarna bara på att de ska ha vädrets makter på sin sida.
Programmet
Äppelskruttdagen pågår kl 10-15, då även butikerna i centrum håller öppet.
Kl 10-13 kan man lämna in sin äppelkaka i Lions tält, för att delta i tävlingen.
Kl 10.30-11.30 spelar Simrishamns musikkår.
Kl 11.30 Sten Olsson, styrelseledamot i Äppelriket, talar.
Kl 12-15 Getingarna underhåller.
Kl 12-15 Krogtältet håller öppet.