Annons

Kulturbas avgår i protest

Vid kommunfullmäktiges senaste möte hotade sjukvårdspartisten Jan Ivarsson, Simrishamn, med att avgå som kulturnämndens ordförande om strykningar på drygt 380 000 kronor gjordes i årets budget. Jan Ivarsson har nu tagit konsekvenserna av fullmäktiges beslut och avsagt sig uppdraget som ordförande, en post han innehaft sedan den 1 januari 1999.
Simrishamn • Publicerad 2 juli 2002

Samtidigt har han i brevet till fullmäktigeordföranden Gunnel Diab avsagt sig uppdragen som kommunens representant i fyra föreningar som har anknytning till kultur och folkbildning. - Enligt min uppfattning bör dessa poster innehas av kulturnämndens ordförande, säger Jan Ivarsson, som lämnar styrelserna för Föreningen för Fornminnes- och hembygdsvård i Sydöstra Skåne, Stiftelsen Tjörnedala, Simrishamns Teaterförening och Föreningen Österlens Folkhögskola. - Jag avgår i protest mot fullmäktiges beslut och mot att kommunstyrelsen kört över kulturnämnden alltför många gånger, säger Ivarsson. Som exempel nämner han när kommunstyrelsen beslöt att bygga upp ett konstbibliotek utan att höra kulturnämnden. Eller när frågan om att göra Simrishamn till kulturkommun diskuterades. - När vi ville ha ett avgörande inflytande över den konstnärliga utsmyckningen av offentliga platser strök kommunstyrelsen våra synpunkter, trots att vi var öppna för att omformulera oss. - Tyvärr har det varit mycket dålig kommunikation mellan kulturnämnden och kommunstyrelsen, säger Jan Ivarsson och tillägger: - Däremot har jag haft ett bra samarbete med både nämnden och kulturförvaltningen samt med förre kulturchefen Bo Risheden och nya kulturchefen Gunilla Janlert. Droppen som fick bägaren att rinna över var fullmäktiges beslut, att inte medge reserveringar av totalt 383 462 kronor. Både Jan Ivarsson och kulturnämndens vice ordförande Göran Thorén (s) framhöll att det inte går att planera långsiktigt om dessa strykningar görs. Med röstsiffrorna 21-19 avslogs kulturnämndens begäran. Sex ledamöter avstod från att rösta och tre var frånvarande. - Vid samma möte fick fritidsnämnden godkänt att ombudgetera 400 000 kronor till ett bassängtäcke för Tobisviksbadet. Dessa pengar hade tidigare reserverats men istället använts för reparation av bassängen, påpekar Jan Ivarsson, som tycker att fullmäktiges agerande är märkligt. Tänker du även lämna sjukvårdspartiet? - Jag har ännu inte bestämt mig, svarar Jan Ivarsson.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons