Annons

Kustbevakningen kan tvingas flytta

Om Skeppet blir kulturhus väntar en ny flyttning för kustbevakningen. Planen är att kommunen bygger nytt på Bornholmskajen.
Simrishamn • Publicerad 2 januari 2006

Samtidigt som Skeppet och tegelmagasinets framtid diskuteras i en projektgrupp skissar Monika Eriksson på tekniska kontoret på förslag till hur skulle kunna se ut.

– Huvudalternativet för Kustbevakningen är att vi dels modifierar det hus som finns, dels bygger till på yttre delen på kajen, bekräftar Ronny Wallin som är fastighetsansvarig. Det skulle i så fall i runda tal kosta fem miljoner att lösa kustbevakningens lokalproblem. Hela projektet inklusive detta kostnadsberäknas för närvarande till cirka 55 miljoner kronor.

Annons

– Jag tror det är möjligt att det genomförs. Det finns en politisk vilja i dag att göra något åt miljön i hamnen, säger Wallin.

På kustbevakningen är cirka 20 personer anställda och de trivs i tegelmagasinet där de huserat i några år redan.Så särskilt glada lär inte personalen vara över en flyttning även om ingen protesterat. Tidigare hade myndigheten sin kontorslokal i gamla tullhuset och sin båt vid just Bornholmskajen. I det nya alternativet får i vart fall båten vara kvar där den är, på kortsidan vid krogbåten Räkan.

– Vi har diskuterat vilka möjligheter det finns på möte med ansvariga på tekniska kontoret och ett nytt möte väntar relativt snart, säger Staffan Zimmerman som har ansvar för kustbevakningens lokaler i hela landet: – Vi får se hur förslaget blir för oss, men vi behöver i vart fall cirka 300-400 kvadratmeters lokalyta och det har vi framfört. Det är ungefär vad vi har i tegelmagasinet, säger Zimmerman.

En viss tidsförskjutning har det blivit på Skeppetprojektet som skulle ha presenterats i mitten på januari.

– Målet nu är att det ska kunna komma upp till politisk behandlingen i mitten av mars senast, säger Ronny Wallin.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons