Annons

Kyrkogårdens allé måste fällas

Norra kyrkogården ska genomgå en rejäl uppfräschning under de närmaste åren.
Simrishamn • Publicerad 23 november 2006

Redan i höst börjar arbetets första etapp. Totalt beräknas upprustningen kosta 2,3 miljoner kronor.

Gångar som måste hårdgöras eftersom de är svåra att alls ta sig fram på, gräsytor som måste ses över och göras om, murar som måste lagas, gravstenar som måste riktas och en almallé som måste fällas och ersättas med nya träd.

Annons

Det är en hel del arbete som väntar.

– Vi planerar också att skapa en askgravlund. Församlingsbor har önskat sig en sådan plats, säger Peter Burman (m) som är ordförande i kyrkonämnden.

I minneslunden vilar de döda anonymt men många anhöriga vill, om inte ha en större gravplats så i vart fall ha en plats som är mindre anonym för en minnesstund.

– Det finns olika varianter på hur det kan lösas. En är ju att ha en vacker sten där namnskyltar kan fästas.

Församlingen har kopplat in landskapsarkitekten Ann-Sofie Högborg som vid tisdagens sammanträde informerade nämnden om hur platsen kan förskönas. Att man måste fälla almarna är ingenting som precis önskas men något alternativ finns inte.

– Vi kan inte riskera att grenar faller ner och skadar människor, säger Burman.

Eftersom det rör sig om ett stort arbete har nämnden gått ut med en upphandling. Elva entreprenörer har tillfrågats, fem anmälde sitt intresse och av dem valdes Trädgårdstjänst i Ystad.

I år finns 700000 kronor avsatta i budgeten för ändamålet och samma summa för 2007.

Det finns ytterligare ett önskamål från församlingsledning och kyrkogårdsbesökare; att få uppröjt bland allt det sly som förstör utsikten över Bäckhalladalen.

– Jag hoppas att kommunträdgårdsmästaren skulle kunna tänka sig att några arbetsdagar avsätts till det nu när vi satsar så mycket från församlingens sida,, säger Peter Burman.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons