Annons

Länsstyrelsen ger kommunen bakläxa

Det blir inget trygghetsboende i närheten av Plastal – åtminstone inte med nuvarande stadsplan. Länsstyrelsen upphäver myndighetsnämndens beslut.
Simrishamn • Publicerad 14 december 2011

I somras överklagade Plastal kommunens beslut att ge bygglov för att göra om vissa sjukhuslokaler till trygghetsbostäder. Plastal ansåg att bostäderna skulle komma alldeles för nära företaget enligt de regler som gäller för farlig verksamhet.

Plastal ansåg också att det krävdes en ändring i detaljplanen för att kunna ge bygglov.

Annons

Den nuvarande planen tillåter endast byggnader för ”allmänt ändamål”, det vill säga för statliga och kommunala verksamheter, som sjukhus, brandstationer och skolor.

”Otidsenlig”

Frisk 6 Fastighets AB, som skulle bygga om lokalerna till bostäder, menade däremot att avvikelserna från detaljplanen var så minimala att det inte borde ställa till några problem.

Länsstyrelsen har dock valt att gå på Plastals linje. Att låta ett privat aktiebolag bygga bostäder avviker från den gällande stadsplanen, anser länsstyrelsen. Samtidigt konstaterar länsstyrelsen att den nuvarande planen, som är från 1962, är ”mycket otidsenlig”.

Snarlik verksamhet

Monica Gripp (M), ordförande i myndighetsnämnden, är förvånad över länsstyrelsens beslut.

– Vi tycker att det handlar om en väldigt snarlik verksamhet, och anser att det hela är ett rent formaliaproblem.

Myndighetsnämnden kommer nu att diskutera beslutet.

– Det låter troligt att vi inte bara kan acceptera det. Det finns en möjlighet att överklaga beslutet om nämnden tycker som jag – att länsstyrelsen tittat stelbent på definitionen av ”allmänt ändamål”.

Uno Levinsson, som sitter i styrelsen för fastighetsägaren Frisk på Österlen AB och för Friskt 6 Fastighets AB, är också besviken.

Annons

Projektet avstannat

– Vi hade hoppats kunna göra något gott för Simrishamns åldrande befolkning. Nu har projektet åtminstone avstannat. Vi kommer att utvärdera lässtyrelsens beslut och ta oss en funderare, säger han men poängterar att ambitionen fortfarande är att ro projektet i hamn.

Den närmaste tiden kommer dock de aktuella lokalerna att användas för att rehabilitera de krigsskadade libyer som ska opereras på sjukhuset i Simrishamn.

Maria Sällberg
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons