Annons

Lärare begär central förhandling

Den lokala förhandlingen av barn- och utbildningsnämndens (bun) budget slutade i oenighet med Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Kommunal. Nu har Lärarförbundet tagit konsekvensen av detta och begärt central förhandling.
Simrishamn • Publicerad 22 november 2002

Om inte denna genomförs före nästa torsdag, då buns politiker sammanträder, kan inte förslaget tas. "Lärarförbundet kan under inga som helst omständigheter acceptera att arbetsgivaren kallar till MBL-förhandling då materialet som ska behandlas är av direkt avgörande betydelse för hela verksamheten, såväl kvalitativt som kvantitativt". Så skriver tre förhandlare till bun och markerar att man inte accepterar att underlaget delats ut så sent som dagen före förhandlingen. Förbundet anser att arbetsgivaren inte har lagt fram ett omfattande och korrekt underlag och hävdar därför att förhandling inte kan ske. Man förutsätter att både politiker och tjänstemän inser vidden av den skada som förhastade beslut kan innebära och förväntar sig att få den tid som krävs: "En budget som inte är komplett utan innehåller brister eller direkta felaktigheter kan få förödande konsekvenser även för framtiden" skriver Lärarförbundet. Även Kommunal har gett sina synpunkter och accepterar bland annat inte förslaget om investering på 1,3 miljoner kronor på 40 nya förskoleplatser, i synnerhet inte när man sagt upp 17 dagbarnvårdare på grund av arbetsbrist. Skolledarna påpekar felaktigheter när det gäller beräkningen av antalet lärartjänster och kritiserar bland annat de nyckeltal som används, de är inte realistiska, hävdar man, och pekar på läromedelsanslaget. Häri ingår inte bara läroböcker och kostnader för IT utan också underhåll av bibliotek, studiebesök och kopiering och skolans bussar. Enligt budgeten var 2001 års anslag 5668 kronor per elev, i år har det minskats till 5361 kronor och för nästa år föreslås ytterligare en sänkning, till 4700 kronor per elev. Enligt Skolverket är rikssnittet 6000 kronor. Att man minskar resurserna till barn i behov av särskilt stöd med drygt tre miljoner kronor befarar man ska öka arbetsbelastningen för personalen och påverkar för övrigt den totala situationen även för eleverna, både i undervisningen och på rasterna. Lärarnas Riksförbund reserverar sig som oeniga med arbetsgivaren på tolv olika punkter, bland annat minskad lärartäthet och mindre anslag till läromedel. Begäran om central förhandling ska göras inom tio dagar efter MBL-förhandlingen den 14 november. Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Sveriges kommunaltjänstemannaförbundet accepterat budgetförslaget.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons