Annons

Lärarna i Skillinge blev hyllade

Kramar, lyckönskningar och tårtkalas på skolgården var några av ingredienser vid skol- avslutningen i Skillinge. Avslutningen kan bli den sista eftersom politikerna vill stänga skolan.
Simrishamn • Publicerad 14 juni 2014
Foto: Foto: Martina Eriksson
Tårta och kaffe. Hilda Paulsson, Natalie Stålring, Alice Söderberg och Fanny Jeppson serverade tårta och kaffe på avslutningen. Familjen Ekström på Skillingeskolans avslutning. Mamma Anne Ekström, barnen Noomi och Vilda och pappa Marcus.
Tårta och kaffe. Hilda Paulsson, Natalie Stålring, Alice Söderberg och Fanny Jeppson serverade tårta och kaffe på avslutningen. Familjen Ekström på Skillingeskolans avslutning. Mamma Anne Ekström, barnen Noomi och Vilda och pappa Marcus.Foto: Foto: Martina Eriksson
Liv Skantze i trean hade skrivit en dikt som hon läste upp på avslutningen i kapellet. Hon hyllade lärarna som fick betyget med beröm godkänt. Som tack fick hon en kram av Karin Kjellman.
Liv Skantze i trean hade skrivit en dikt som hon läste upp på avslutningen i kapellet. Hon hyllade lärarna som fick betyget med beröm godkänt. Som tack fick hon en kram av Karin Kjellman.Foto: Foto: Martina Eriksson

– Hej då och lycka till i Borrby, sa läraren Karin Kjellman och gav elev efter elev en stor kram.

På skolgårdens gräsmatta var det festligt uppbullat med utbredda filtar och tårta med saft eller kaffe.

Annons

Som vanligt var det både lite vemod och glädje bland eleverna inför sommar- lovet. För treorna var det sista dagen på skolan. Till hösten börjar de i fyran på skolan i Borrby.

Sorgligt avsked

Liv Skantze hyllade lärarna med en egenhändigt skriven dikt som hon läste upp vid samlingen i Skillinge kapell. Hon var lite nervös först men sedan släppte det.

– Lärarna har varit snälla och tagit hand om oss. Jag har trivts bra på skolan här i Skillinge. Det är lite sorgligt, men jag är glad ändå, berättade hon och kramade sedan om sin lärare.

Samlingen i kapellet på morgonen var faktiskt premiär.

– Det är första gången vi är där på en avslutning, säger Karin Kjellman som är något av veteran på skolan med sina 26 år. Det var en trevlig stund som riktade sig till barnen.

Bra resultat

På gräsmattan har Marcus och Anne Ekström slagit sig med en bit tårta och sina barn. De flyttade till Skillinge från Stockholm 2010 och valde att bosätta sig i byn delvis för skolans skull.

– Resultaten i Skillinge skola har alltid varit bra, säger de.

De tror att skolan kommer att finnas kvar till hösten också.

Annons

– Skolan har länge haft hot hängande över sig. Så det är inget nytt.

Både Anne och Marcus Ekström menar att osäkerheten kring skolans framtid har gjort att färre barnfamiljer valt att flytta till Skillinge.

– Om politikerna fattat ett beslut tidigare så hade det varit till hjälp. Folk hade då vågat bosätta sig här.

Nästa vecka är Skillinge skolas framtid en punkt på dagordningen när bun (barn- och utbildningsnämnden) sammanträder. Buns majoritet vill lägga ner skolan. Friskolan i Skillinge har fått nej två gånger från Skolinspektionen. Och vill nu ha en frist av bun för att kunna överklaga inspektionens senaste avslag.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons