Annons

Libyiska krigsoffer ska opereras i Simrishamn

Libyska krigsoffer ska opereras på sjukhuset i Simrishamn. Österlenkirurgin har skrivit samarbetsavtal med Transmedica. Nästa måndag kommer de första 25 patienterna.
Simrishamn • Publicerad 10 december 2011

I går undertecknades avtalet som fyller Simrishamns sjukhus.

Det är Libyens övergångsregering NTC som bett en rad europeiska länder om hjälp att ta hand om skadade rebeller. Insatsen finansieras med Kadaffiregimens frysta medel. Redan finns patienter i flera europeiska länder. Nu har NTC även vänt sig till privata vårdgivare som till exempel Transmedica - ett danskt vårdbolag som höll i operationerna i Simrishamn fram till 2005.

Annons

-Transmedica har många läkare, men inte tillgång till så många operationssalar. Därför frågade de oss, berättar Tommy Johansson, styrelseordförande i Österlenkirurgin.

Transmedica och Österlenkirurgin har nu tecknat ett samarbetsavtal. Österlenkirurgin hyr ut lokaler och ställer upp med en del personal medan Transmedica ansvarar för själva verksamheten.

Måndagen den 19e december landar de första krigsskadade libyerna på Sturup. Härifrån åker de buss till Simrishamn.

-Halva sjukhuset står ju tomt så vi kan inkvartera alla på sjukhuset utan att det påverkar den nuvarande verksamheten. Med varje patient följer även en anhörig. Därför lär det behövas bäddar även på logier i närområdet.

När patienterna opererats stannar de kvar för att rehabiliteras och få hjälpmedel utprovade. Efter fyra till sex veckor återvänder de hem till Libyen.

Hur många patienter som ska tas emot i Simrishamn är lika oklart som hur lång tid uppdraget kommer att ta.

-Vi vet bara att det finns 15 000 skadade som ska ha hjälp runt om i Europa. De flesta är unga och många är män.

Tommy Johansson är glad över att ha lyckats ro avtalet i hamn.

-Vi hjälper folk som stridit för sin frihet. Det känns bra att kunna göra en humanitär insats.

Österlenkirurgi har dessutom tecknat ett avtal med landstinget i Västra Götaland om operationer av grå starr. Den förste mars börjar starroperationerna.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons