Annons

Ljus framtid för varslade i Simrishamn

Varslen på Plastal i Simrishamn sker när Skåne går på högvarv.
Simrishamn • Publicerad 23 november 2006

Att 25 anställda på Plastal AB i Simrishamn varslats om uppsägning märks inte så mycket i statistiken.

– Både för arbetsgivaren och de anställda är det naturligtvis inte roligt. Men just nu har vi rekordlåga varseltal i Skåne, säger Patrik Rosén, utredare på länsarbetsnämnden i Skåne.

Annons

Han menar att den som blir varslad nu berörs när läget är som bäst.

Därför är Rosén hoppfull vad gäller de Plastalanställdas möjlighet att få nya jobb. Under perioden 1 januari till 31 oktober i år berördes 3846 personer i Skåne av varsel.

Detta ska jämföras med 4810 personer motsvarande period i fjor.

Antalet varslade har alltså minskat med 964 personer på ett år. – Vi har en bra utveckling av arbetsmarknaden i Skåne. Det är färre nyinskrivna som söker jobb. Arbetslösheten har också sjunkit kraftigt jämfört med förra året, säger Patrik Rosén.

Den 31 oktober i år fanns det 23800 personer i Skåne som var öppet arbetslösa.

Det är drygt 7000 färre jämfört med motsvarande dag i fjor eller en minskning med 23 procent. Totalt finns det 43500 arbetslösa och personer som är registrerade i konjunkturberoende program, såsom utbildning, praktik och anställningsstöd.

I fjor var det drygt 3200 personer fler.

Det betyder att antalet arbetslösa och personer i konjunkturprogram minskat med sju procent. – Fler går till jobb i dag än för ett år sedan, summerar Patrik Rosén.

Han betecknar arbetsmarknadsläget i Skåne som "väldigt starkt".

– Allt talar för att 2007 kommer att bli ännu bättre. Redan i våras tog det fart på arbetsmarknaden, och sedan har det blivit bättre och bättre, säger Patrik Rosén.

Annons

I arbetsförmedlingens senaste rapport uttrycker också länsarbetsdirektör Agneta Roström sin glädje över den starka utvecklingen på arbetsmarknaden.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons