Annons

Loppis och lökpremiär i bistert väder

Trädgårdsentusiaster är ett tåligt släkte. Trots isiga vindar fanns ett gäng odlare på plats med hemodlade växter på borden när loppisen slog upp portarna vid tio. Och runtom blommade årets lökplantering.
Simrishamn • Publicerad 4 maj 2019 • Uppdaterad 13 maj 2019
Från och med i fredags kan man se årets vackra – och färgsprakande – lökplantering i museiträdgården. Ett tema i år är blandningen av tulpaner och narcisser i samma rabatt.
Från och med i fredags kan man se årets vackra – och färgsprakande – lökplantering i museiträdgården. Ett tema i år är blandningen av tulpaner och narcisser i samma rabatt.Foto: Mark Hanlon

Det har onekligen funnits varmare och behagligare stunder denna vår än i lördags förmiddag i Simrishamn.

Men även om de svinkalla vindarna minskade något på varaktigheten för växtloppisen som Österlens museum och Tjörnedala trädgårdsförening ordnade, så var ändå ett tiotal försäljare och en hel del kunder på plats vid starten klockan 10.

Annons

En återkommande säljare på marknaderna i museiträdgården är Inger Olsson från Simrislund. Hon är en sann trädgårdsentusiast med många klenoder därhemma i trädgården, bland annat orkidéer.

Gerd Möller till vänster sålde bland annat pioner, hasselört och en sorts plister med rosa blommor och vitstrimmiga blad från sitt bord i museiträdgården.
Gerd Möller till vänster sålde bland annat pioner, hasselört och en sorts plister med rosa blommor och vitstrimmiga blad från sitt bord i museiträdgården.Foto: Mark Hanlon

– I trädgården finns det alltid något att göra, från februari till november. Och den som har en trädgård och en boksamling saknar inget, säger hon.

Framåt lunchtid är hon en av få försäljare kvar – och hon har fått sålt nästan alla de många krukor hon hade med sig.

Kvar finns också Eva Fristedt från Narciss och tulpan – som sköter om lökplanteringarna i museiträdgården, där hon och kollegan Cecilia Wingård till varje säsong skapar något nytt . I fredags var det smygpremiär för årets upplaga – en kaskad av färger, former och även olika arter:

– I år är temat att vi blandat narcisser och tulpaner. På det viset kan man få en lång blomningstid, uppemot sex veckor, säger Eva Fristedt.

Cardamine waldsteinii eller prakttandrot heter lundväxten som Inger Olsson slår ett slag för.
Cardamine waldsteinii eller prakttandrot heter lundväxten som Inger Olsson slår ett slag för.Foto: Mark Hanlon

– Fast i år gör det konstiga vädret att man just nu kan se allt samtidigt. Sen har vi blandat rätt vilt i år med olika färger och former – vissa år har allt gått i exempelvis vitt och lila.

Även nästa lördag kan man få veta mer om årets lökplantering, eftersom Cecilia Wingård är på plats 10-13 lördagen den 11 maj – då det också är Ellen Trotzigs dag.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons