Annons

Miljöförbund godkänt trots protest

Kommunfullmäktige har beslutat godkänna att ett gemensamt miljöförbund bildas för Simrishamn, Tomelilla och Ystads kommuner. Dock inte utan protester.
Simrishamn • Publicerad 25 november 2008

Siv Bildtsén (mp) menade att kommunalförbund ger ett stort demokratiskt underskott. Eftersom varje kommun bara har några få representanter i styrelsen är det bara de stora partierna som representeras.

– Det här är ett stort politiskt beslut som vi inte diskuterat med allmänheten. Det borde tas upp i en valrörelse så att vi inte bara förbigår invånarna, menade Lisa Kvarnbäck (mp).

Annons

Fullmäktige beslutade dock enligt förslaget. Dock med ändringen att miljöförbundet inte bildas förrän den 1 juni 2009. Den ursprungliga planen var den 1 april, men man anser det inte realistiskt att hinna tills dess. Kommunfullmäktige beslutade utan debatt att ställa sig bakom en namnändring av Sydöstra Skånes Samarbetskommitté – Sösk – till Samarbetskommittén för Ystad-Österlenregionen.

Fullmäktige satte också punkt för motionen som föreslog gratis buss för alla som fyllt 75 år. Tveksam laglighet och bristande ekonomi fällde förslaget.

Vägverkets invändningar satte p för medborgarförslaget att stänga av Kristianstadsvägen i samband med evenemang i Brunnsparken.

Avslag blev det även på kds förslag att införa kommunalt vårdnadsbidrag.

S-förslaget att se över delegationsordningen i syfte att stärka kommunfullmäktiges roll nobbades men med en uppmaning till alla nämnder att se över sina delegationsordningar.

Slutligen beslutade kommunfullmäktige att bevilja Lions Club medel ur Yngve Östbergs donationsfond. 50 000 kronor ska gå till Börje Lindbergs bronsskulptur till minnet av föreningens 50-årsjubileum.

En rad val förrättades också. Ny ersättare i myndighetsnämnden efter Karl-Åke Forss (s) blir Ethel Sjölin, Skillinge. I Simrishamns Bostäder AB ersätts Forss av Erik Persson, Hammenhög. Ny ersättare efter Erik Persson blir Per Andersson i Skillinge.

Ny ledamot i Sydöstra Skånes Samordningsförbund blir Stefan Lamme (m) och ersättare Karl-Erik Olsson (s).

Ledamöter i interimsstyrelsen för Ystad-Österlenregionens miljöförbund blir Stefan Lamme (m), Karl-Erik Olsson (s) och Margareta Nilsson (c).

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons