Annons

Miljoner satsas på reningsverken

Tekniska kontoret satsar i år två miljoner kronor på en om- och tillbyggnad av reningsverket iÖstra Vemmerlöv. Reningen av avloppsvattnet från omkring 150 abonnenter ska bli bättre.
Simrishamn • Publicerad 27 januari 2002

- Vi har fått 334 000 kronor i statsbidrag av det lokala investeringsprogrammet för att göra en grön lösning, säger VA-chef Bertil Månsson. Vattentäkten i närheten av reningsverket får ett bättre skydd när man minskar utsläppen av kväve, fosfor och syreförbrukande ämnen i Rännebäcken. Det sker i fyra steg: förbehandling, ringkanal, markbädd och rotzon. En rotzonsbädd innebär att vattnet rinner genom en damm, som skyddas av en tät plastduk. Under växtsäsongen tar vass eller andra växter upp kväve, fosfor och andra näringsämnen. - Reningsresultatet ska bli betydligt bättre. Kväve- och fosforhalterna beräknas minska med 60 till 80 procent, säger Bertil Månsson. Miljö- och hälsoskyddskontoret välkomnar satsningen. Den innebär att man avvecklar de befintliga slamtorkbäddarna samt gör bottentäta konstruktioner. Om allt går som planerat ska anläggningen vara klar i oktober. Miljö- och hälsoskyddskontoret anser att reningsverket i Sankt Olof fungerar väl. I november 2000 installerades ett effektivare rensgaller, vilket ökat reningseffekten på det vatten som släpps ut i Rörums södra å. Den biologiska syreförbrukningen (BOD) får inte överstiga 10 milligram per liter vatten. - I fjor var BOD mindre än tre milligram per liter, vilket är betydligt under länsstyrelsens tidigare satta villkor, säger Bertil Månsson. otroligt bra resultat Han pekar också på att fosforhalten är endast 0,03 milligram per liter, ?ett otroligt bra resultat med tanke på att den godkända fosforhalten är 0,2 milligram. - Men vi har problem med överskottsslammet i Sankt Olof. Vi har väldigt höga kadmiumhalter, säger Månsson och nämner 15 milligram per kilo torrsubstans. Enligt Naturvårdsverkets krav får slam inte överstiga 2 milligram per kilo för att få spridas över åkermark. Sankt Olofsslammet går därför till Simrishamns reningsverk på Stengården för avvattning. Därefter måste slamresterna deponeras på Måsalycketippen, söder om Sankt Olof. Fotnot: Miljö- och hälsoskyddskontoret ansvarar för tillsynen av de mindre reningsverken (Ravlunda, Sankt Olof och Östra Vemmerlöv), medan länsstyrelsen ansvarar för de verk som har mer än 2 000 personer anslutna (Kivik och Simrishamn).

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons