Annons

Minibil snabbare på plats

För att nå fler personer på snabbare tid har räddningstjänsten tagit fram mindre brandbilar, fullt utrustade, för att påbörja livräddning och brandbekämpning.
Simrishamn • Publicerad 10 juli 2007
Leif Åkesson är styrkeledare som under jouren var tredje vecka kör bilen i såväl arbete som på fritiden. @08 Bildbyline:bild: Kristina Eriksson
Leif Åkesson är styrkeledare som under jouren var tredje vecka kör bilen i såväl arbete som på fritiden. @08 Bildbyline:bild: Kristina ErikssonFoto: 
Styrkeledare behöver inte ringa och meddela övrig brandpersonal att han är på väg utan trycker bara på statusrapportören inne i bilen, vilket sparar tid.
Styrkeledare behöver inte ringa och meddela övrig brandpersonal att han är på väg utan trycker bara på statusrapportören inne i bilen, vilket sparar tid.Foto: 

Tidigare har Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund haft som målsättning att nå 50 procent av alla inom bevakningsområdet inom fem minuter. Nu ökar man till 75 procent på 90 sekunder.

– Vi har tittat på hur de gör på andra ställen i landet. Jönköpings län är framåt och öppna för nya metoder, säger brandinspektör Mats Svensson. Som en av två möjligheter att snabbare nå ut till olycksplatser har räddningspersonalen tagit fram fyra snabbinsatsbilar, SIB, två i Simrishamn och två i Sjöbo.

Annons

– Vi har byggt om befintliga bilar i vagnparken och fyllt dem med vad vi anser behövs, säger Mats Svensson. Totalt har det kostat räddningstjänsten 200 000 kronor för att få fram två enmansbilar och två för två personal.

En förändrad brandlagstiftning har öppnat möjligheter för större flexibilitet.

– De som är först på plats kan påbörja livräddning, begränsa branden och få en bra översikt över olycksplatsen, säger Mats Svensson.

Med början om två veckor ska de nya brandbilarna på prov köras i trafik under åtta månader i Sjöbo och Simrishamns kommuner.

– Vi har valt Simrishamn en tätort med fördubblad befolkning under sommaren, där de stora brandbilarna har svårt att ta sig fram på Storgatan, säger Mats Svensson.

Sjöbo är det största geografiska insatsområde Den andra möjligheten att snabbare nå ut är Första Insats Person, FIP.

Snabbinsatsbilarna bemannas av styrkeledarna som har jour var tredje vecka och då kommer ha bilen överallt, såväl på arbetet som på fritiden för att direkt kunna rycka ut.

– Folket i Simrishamn kommer att se bilen ofta och lite varstans, kanske utanför affären, och undra vad räddningstjänsten gör, säger Björn Möller och skrattar.

Förändringarna ryms inom rådande reglemente och har enbart fått positiv respons bland personalen.

– Det har lyft hela gruppen, säger Mats Svensson.

Annons

Åsa Liliefeldt Lundström

asa.liliefeldt@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons