Annons

Minskad öppenhet i bun

Nu ska locket definitivt läggas på. I fortsättningen vill inte politikerna i barn- och utbildningsnämnden ha någon öppen debatt innan man fattar beslut och tjänstemännen beläggs med munkavel.
Simrishamn • Publicerad 5 november 2002

Det framgår av formuleringarna i en skrivelse som hela nämnden ställde sig bakom vid sitt senaste sammanträde. "Jag förutsätter att tills beslut har fattats i nämnden om den framtida organisationen så finns det inga förslag att gå ut med till allmänheten". Så uttrycker sig bunledamoten Carl-Göran Svensson (c), med adress till tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen, och han lyckades uppenbarligen nå full enighet i nämnden, ingen ledamot reserverade sig. Bakgrunden är de "rykten" som i våras florerade om landsbygdsskolornas framtid med antydningar om att vissa skolor skall läggas ner. "Olika tjänstemän har gett antydningar om att vissa skolor skall läggas ner, vilket naturligtvis har lett till oro bland såväl personal, elever som föräldrar." Att i en nämnd besluta att handlingar/förslag inte ska komma allmänheten till del torde vara ett lagbrott. Så snart ett förslag läggs fram för politikerna, och i buns fall sker det ett steg tidigare, i arbetsutskottet, är det också offentligt och tanken är att det ska finnas utrymme för en öppen debatt. Människor som berörs ska kunna påverka politiska beslut innan det är för sent. "Vi vill med denna markering tala om att hur den framtida organisationen av våra skolor skall se ut är en politisk fråga och att den då skall bestämmas av politiker i bun och ingen annanstans eftersom det är buns ansvarsområde", skriver Carl-Göran Svensson. Den formuleringen är tvetydig eftersom det ytterst är kommunstyrelse och kommunfullmäktige som klubbar de stora besluten, framför allt om de rör organisation och förändringar däri. -Min avsikt var absolut inte att strypa någon debatt eller röra omkring i offentlighetsprincipen, naturligtvis är handlingarna offentliga redan i arbetsutskottet. Det är möjligt att vi varit förhastade när vi tog formuleringen, säger Carl-Göran Svensson: -Vad jag ville var att påpeka för tjänstemännen att vi inte vill oroa föräldrar med ryktesspridning om nedläggningshot i ett läge när ett förslag är i ett så tidigt skede att politikerna inte tagit del av det. Att döma av skrivelsen ska även tjänstemännens yttrandefrihet och möjlighet att påverka starkt begränsas: "Då beslut har fattats av bun och fastställts av ks/kf, har tjänstemännen att följa det fattade beslutet."

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons