Annons

Misstänk smitning avskriven

(Uppdaterad 14.17). Den bilförare som körde på en man på ett övergångställe i Simrishamn i fredags gjorde vad som kan krävas för att komma i kontakt med polisen. Misstanken om smitning har därför avskrivits.
Simrishamn • Publicerad 18 februari 2002

Bilföraren, en man i 80-årsåldern, tog själv hand om och körde hem olycksoffret, en 70-årig man. Däremot kan han ha gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik. Båda inblandade blev mycket förtvivlade när de i YA i lördags kunde läsa om en bilförare som smitit med ett olycksoffer och kände igen sig. Föraren gick genast till polisstationen och ringde på. Eftersom den inte var bemannad anmälde han sig i stället per telefon och fick beskedet att han skulle bli kontaktad av polis under måndagen. Men innan så hann ske uppsökte 80-åringen själv polisstationen i går morse. - Föraren har gjort allt man kan begära i en sådan här situation så vi betraktar inte längre det här som någon smitning från olycksplats, säger Birthe Parkhagen på närpolisen i Simrishamn. - När det gäller vållandet till olyckan är det en annan sak, det får åklagaren ta ställning till. Det kan handla om att mannen gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik som i ett sådant här fall sannolikt leder till dagsböter via ett strafföreläggande från åklagaren. Det var på ett övergångsställe på Stenbocksgatan som olyckan inträffade. En bil hade stannat för att släppa över 70-åringen vilket inte 80-åringen, som kom körande från andra hållet, uppmärksammade. Inte heller 70-åringen såg att det kom en bil, inte förrän det var för sent. Han träffades på benen av bilens kofångare, föll över motorhuven och ramlade i gatan. Någon vådlig luftfärd var det inte frågan om. De båda vara bekanta med varandra och föraren erbjöd sig att köra till sjukhuset. Detta ville dock inte den påkörde höra talas om, han ville direkt hem. De båda hade kontakt med varandra på lördagen. Då kände den äldre att knäet smärtade och han beslöt sig för att trots allt uppsöka sjukhuset. - I det här fallet gick det ju bra, men det finns ju en risk för att den som skadats, om än lindrigt, kan ha chockats, vilket i sin tur kan orsaka skador, säger Birthe Parkhagen. - Vid trafikolyckor med personskador gäller alltid att man är skyldig att anmäla det som inträffat till polisen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons