Annons

Modiga tanter på duk

Tanter är ju alldeles fantastiska varelser! Äras den som äras bör; det är den svenska tanten som bär upp kulturen. Det har konstnär Ulla Bolin tagit fasta på i en "Tantutställning" som har vernissage i dag i Galleri Posthuset.
Simrishamn • Publicerad 13 november 2009
Till höger: Kvinnliga katter på matta. Till vänster: Tant Ulla Bolin ställer ut sina tantmålningar. Bilder: Sprisse Nilsson
Till höger: Kvinnliga katter på matta. Till vänster: Tant Ulla Bolin ställer ut sina tantmålningar. Bilder: Sprisse NilssonFoto: 

Och allt började med att hon 1985 såg det årets bild; tanten som slog handväskan i huvudet på en nazist vid en demonstration i Växjö:

– Den som har sett den bilden glömmer den aldrig! Den har funnits på min näthinna allt sedan dess. Då önskar jag att jag hade haft hennes mod.

Annons

Säger Ulla Bolin som ger sin version av den modiga tanten i en av flera oljemålningar på utställningen. Mod och civilkurage är egenskaper som hon förknippar med den svenska tanten:

– En tant är en kvinna mellan ungefär 50 och 75 år. Hon har blivit vuxen och hon törs säga ifrån. Hon jagar inte längre sin svunna ungdom men har ändå barnasinnet kvar. Inuti är hon evigt ung!

En tant har runda former och många olika "ansikten". På Ulla Bolins målningar finns hon tillsammans med många olika symboler. Och alla har ett budskap om just tanten. Och en sådan är hon ju själv, konstnärinnan:

– Tanterna speglar mitt liv och mina tankar och jag tycker inte om 'tantvarningar'. Att vara tant är något att vara stolt över.

I bilderna är katter symbol för frihetslängtan, hundar är trygghet, tjurar och hästar är männen i hennes liv. Alla tanter är barfota:

– Jag vet inte varför. Kanske ett uttryck för frihet.

Säger Ulla Bolin som efter att ha varit tant ska bli en klok gumma. Vernissagen pågår klockan 12-16 och utställningen till 30 november.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons