Annons

MP kritiserar vindkraftsplan

En död hand läggs över Simrishamns kommun för fortsatt vindkraftsutbyggnad. Det menar Siv Bildtsén (MP) om skriftligen reserverat sig emot kommunfullmäktiges beslut att anta planen.
Simrishamn • Publicerad 24 december 2011
Foto: 

Ett förslag till vindkraftsplan skickades ut på samråd redan i början av året. Ett stort antal människor har yttrat sig över de 25 områden som pekades ut möjliga att bebygga med vindkraftverk enbart med hänsyn till deras avstånd från bostäder. Flera av områden föll bort eftersom de stod i strid med olika intressen. I det slutliga förslaget fanns bara fem områden kvar varav de flesta i trakten av Hammenhög.

I kommunstyrelsen fanns två motyrkanden. Nämligen Österlenpartiets som ansåg att Hammenhög redan är tillräckligt exploaterat varför man ville ta bort ett par områden till i trakten.

Annons

Miljöpartiet ville snarare lägga till nio områden som så kallade b-områden. Ett b-område är ett område där man kan pröva möjligheten att tillåta vindkraftverk.

"Alla ansökningar utanför de fem områden som pekats ut kan avslås utan övervägande. Det generella ställningstagandet att det endast får byggas grupper med tre verk, är också en starkt begränsande faktor, som vi ifrågasätter", skriver Siv Bildtsén i sin reservation.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons