Annons

Museet - dilemma för politiker

Österlens museum tas över av kommunen - ett beslut som det råder politisk enighet om och som fullmäktiges ledamöter i kväll därför lär säga ja till. Det betyder ingalunda att någon klarhet bringats i var museet ska husera i framtiden.
Simrishamn • Publicerad 26 mars 2004

Den frågan brottas flera av partier med som värst just nu. Frågan är om det ska vara kvar i Hafreborg eller flyttas till tegelmagasinet i hamnen. Och inget av alternativen är billigt. -Det här är ett otroligt stort dilemma och det känns som om det blir fel vilket beslut vi än fattar. Jag tror aldrig jag har haft en så svår fråga att ta ställning till och önskar mest av allt att vi kunde få en tids andrum. Kommunalrådet Christer Akej (m) är uppriktigt bekymrad. Han brukar vara ganska säker på var han vill att en fråga ska landa men inte den här gången. Att kommunen ska driva museet ser han som självklart, men var? -Oaktat alternativ handlar det om mycket pengar. Vi har haft en kärv ekonomi som vi äntligen fått rätsida på efter svåra besparingar. Nu känns det som om vi har för brott, att vi måste gasa när vi skulle behöva bromsa. -Att genomföra en folkomröstning är det varken tid eller råd till men det skulle vara mycket intressant att veta vad majoriteten av simrishamnarna tänker. Att stanna kvar på Hafreborg betyder en kostnad på uppskattningsvis cirka tio miljoner kronor. Det nödvändiga brandskyddet beräknas ligga på cirka fyra miljoner, fastigheten måste köpas in för drygt två miljoner kronor, och kontorslokaler måste inredan. Dessutom måste man ha plats för verkstäder. Någonstans "på stan". I Norra längan där man nu håller till blir det inte plats när stadsarkitektskontoret flyttat in. -Fördelarna med Hafreborg är att många förknippar museet med just det huset, det sitter liksom i väggarna. Läget är dessutom centralt och bra och förmodligen leder ett beslut i den riktningen inte till något större uppror. -Nackdelarna är att man inte vet var det slutar i kostnader när man börjar renovera i ett gammalt hus och att det inte finns någon plats för andra kulturella verksamheter. Att renovera hamnmagasinet för museum och turistbyrå beräknas kosta cirka 15 miljoner kronor. Och det är bara en etapp. Ska man sedan förverkliga visionen om att skapa en plattform för konst, musik, bio och teater vet inget vad som står på prislappen. Men väldigt mycket blir det. -Dessutom säger vissa att man inte ska ha ett sådant museum så nära saltvatten. Andra varnar för närheten till industrier, säger Christer Akej. Helst skulle han vilja ha kvar museet som det är tre år framöver på Hafreborg och under tiden utlysa en arkitektstävling om magasinet. Men det är inte möjligt. Kommunen måste snarast besluta om köp eller ej av Hafreborg och meddela konkursförvaltaren som annars säljer huset på öppna marknaden. Intressenter finns redan. Moderaterna har alltså inte "satt ner foten" än. Det har däremot socialdemokraterna som i veckan deklarerade att man vill ha kvar museet i Hafreborg. Österlenpartiet och centerpartiet har signalerat mest intresse för hamnlokaliseringen och sjukvårdspartiet lutar åt Hafreborg. På onsdag aktualiseras frågan åter igen då ett extra kommunstyrelsens arbetsutskott ska försöka enas om vilket besked konkursförvaltaren ska få.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons