Annons

Museet stannar kvar i Hafreborg

Österlens museum föreslås stanna kvar i Hafreborg. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott vid ett extra sammanträde sent under onsdagens eftermiddag.
Simrishamn • Publicerad 31 mars 2004

- Alla i arbetsutskottet var överens om att museet ska bli kvar. Och beslutsförslaget blir att låta renovera våning ett och två enligt brandskyddskraven. Socialdemokraterna tyckte att även tredje våningen borde renoveras, det var den enda punkten som det inte rådde full enighet om, sade kommunalrådet Christer Akej (m) efter mötet. Förslaget innebär också att museets verkstad förläggs till lokalen på Simrisvägen. Kostnaden för renovering av de två våningarna i Hafreborg beräknas till omkring 2,5 miljoner kronor. Enligt Christer Akej ska nu diskussioner inledas med konkursförvaltaren om köp av Hafreborg. Kommunen ska också ta över innestående lager, det vill säga alla föremål av värde förutom museiföremålen. - Vi utgår från att vi får byggnaden till ett rimligt pris. Vi ska också diskutera ett övertag av samlingarna, men för det krävs att fornminnesföreningen upphör, sade Christer Akej. Gunnel Diab, ordförande i Nya föreningen för fornminnes- och hembygdsvård (som det fullständiga namnet lyder) var med vid sammanträdet. Hon var nöjd efteråt. - Det är den bästa lösningen utifrån läget. Vi är ju inte i någon position att ställa krav och är glada att kommunen har gjort så här mycket. Men på en punkt var Gunnel Diab inte överens med Akej: - Jag är inte säker på att kommunen bör ta över samlingarna. Vi ska hålla ett medlemsmöte nästa onsdag, för att höra medlemmarnas synpunkter. Därefter ska styrelsen samlas för att utifrån detta diskutera vad som blir bäst. Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Rent personligen tror jag att det kan finnas vissa fördelar med att den gamla föreningen finns kvar och äger samlingarna. När frågan om museet slutgiltigt kan avgöras i kommunstyrelse och fullmäktige är svårt att säga, menar Christer Akej. - Det beror mycket på hur lång tid diskussionerna med konkursförvaltaren tar, och på fornminnesföreningens diskussioner.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons