Annons

Museiekonkursen ger överskott

- Om vi har tur genererar konkursen ett överskott. Då finns det ingen anledning att bruka mer våld än nöden kräver, säger advokat Lennart Atteryd som förvaltar hembygdsföreningens konkurs i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 26 maj 2003
Österlens Museum. Arkivbild: Jan Hindersson
Österlens Museum. Arkivbild: Jan HinderssonFoto: 

Han har haft några dagar på sig att sätta sig in i föreningens räkenskaper och ser flera olika lösningar på hur pengar ska kunna frigöras till skulderna. Att sälja doktor Bergs villa i Mälarhusen är huvudspåret. - Vad jag förstår är donationen inte av musealt intresse. Kanske finns det andra som är bättre skickade som kan ta över fastigheten för dess miljövärden, säger Atteryd. Atteryd har också sett att föreningens tillgångar är större än dess skulder. - I 99 procent av alla konkurser räcker tillgångarna inte till skulderna. Men denna konkursen kan avslutas med ett överskott. - Det finns regler i konkurslagen som inte tillämpas så ofta. Nämligen ackord inom ramen för konkurs. Det innebär att man träffar en överenskommelse med fordringsägarna. De får betalt, konkursen läggs ner och föreningen kan kan driva verksamheten vidare. En sådan lösningar har föreningens styrelse dock inte tagit ställning till. - Jag vet inte om föreningen vill ta över driften. Vi har inte diskuterat det ännu, säger ordförande Gunnel Diab. - Just nu är vi alla upptagna med att ta fram material till konkursförvaltaren. För att ägna all kraft åt det har vi stängt museibutiken denna veckan. Förmodligen kommer museet att vara öppet under sommaren, men mera osäkert är det med de planerade aktiviteterna. - Det beror på hur lång tid konkursen tar. Om aktiviteterna ska genomföras är en kostnadsfråga, säger Atteryd.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons