Annons

Museiförening anklagas för vanstyre

Konkursade Hembygdsföreningen anklagas för exempellöst vanstyre. Österlenpartisten och kommunstyrelseledamoten Manfred Koch anser att konkursen är ett sätt att utöva påtryckning på kommunen som nu tvingas ta över museet.
Simrishamn • Publicerad 23 maj 2003
Manfred Koch. Arkivbild
Manfred Koch. ArkivbildFoto: 

Han föreslår också att delar av samlingarna kan avyttras för att få in pengar. - Hembygdsföreningen spelar ett spel med museet som insats och kommunen måste ge efter för påtryckningarna, säger han. Det är besk kritik han riktar mot hembygdsföreningen med Gunnel Diab i spetsen. Han påpekar att föreningen är ytterst solid med tillgångar på uppåt tio miljoner kronor och skulder på tre miljoner kronor. Trots det har man försatt föreningen i ett läge där det är möjligt att begära sig i konkurs. - Styrelsen har inte vidtagit några som helst åtgärder. Norra Längan betalar man 700 000 kronor i hyra för och man har fem i personalen. Det är utgifter man borde ha sett över, säger Koch. När styrelsen mötte kommunledningen för att vädja om hjälp erbjöd majoriteten 100 000 kronor som skulle räcka till löneutbetalningarna i maj plus några andra utgifter. - Pengarna hade gett föreningen tid att låta en expert genomlysa ekonomin, säger Manfred Koch. Han hävdar att det finns tre alternativa förklaringar till föreningens konkursansökan. Elakt spel, slarv eller ekonomisk okunnighet. - Om man är misstänksam ser man att föreningens medlemmar vinner på en konkurs. Efter konkursen, när alla donationsrestriktioner är upplösta, återstår en vinst på mellan 5 och 10 miljoner kronor. Enligt statuterna ska denna vinst fördelas mellan medlemmarna. Medlemmarna blir förmögna och museet är borta. - Ett annat alternativ är att styrelsen slarvat bort pengarna och använder konkursen som ett sätt att pressa kommunen på pengar. Ett tredje är ren ekonomisk okunnighet. Manfred Koch ser nu bara en lösning på situationen. Att kommunen tar över museet och tillsätter en kompetent förvaltning i form av en stiftelse eller ett bolag. - Konkursen måste hävas innan det kostar för mycket. En konkursförvaltare kostar en del, säger Koch. Enligt Manfred Koch behöver det inte kosta kommunen någonting extra att ta över museet. - Det gäller bara snabbt att skära ner kostnaderna genom att sanera verksamheten. Att förbättra avkastningen på vissa tillgångar och avyttra andra. Till exempel har museet 5-6 stenbord som är värda mellan 80 000 och 300 000 kronor styck. Man får låta kompetent museifolk bedöma vad som kan avyttras. Kommunalråd Christer Akej bekräftar att det pågår en diskussion om huruvida kommunen tillsammans med fornminnesföreningen tillsammans kan hitta en konstruktiv lösning. Men han delar inte Manfred Kochs kritik mot föreningen. - Vi kan inte sätta oss över dem. Jag vill inte kommentera deras sätt att arbeta. Det tjänar ingenting till att skapa ett motsatsförhållande mellan kommunen och föreningen. Det viktigaste nu är att det värdefulla inte skadas, säger Akej.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons