Annons

Museum och turistbyrå i Tegelmagasinet

En om- och tillbyggnad av Tegelmagasinet i hamnen beräknas kosta 15,5 miljoner kronor. Men då kan också en samlokalisering ske av museet och turistbyrån.
Simrishamn • Publicerad 3 mars 2004

På onsdagen presenterades förslaget för kommunstyrelsens arbetsutskott. Tekniska förvaltningen har på uppdrag av utskottet redovisat möjligheterna att samlokalisera de båda verksamheterna och vad det skulle kosta. Söderberg & Ask Arkitektkontor i Simrishamn har anlitats för att studera ärendet. Det har nu resulterat i ett förslag till om- och tillbyggnad av lokalerna. Kultur- och fritidschef Gunilla Janlert och museichef Lena Alebo på Österlens museum har deltagit i diskussionerna. Vid onsdagens presentation deltog också advokat Lennart Atteryd, som förvaltar hembygdsföreningens konkurs. - Förslaget innebär att glasverandan rives, säger fastighetschef Ronny Wallin och syftar på den restaurang som låg mellan Kustbevakningens magasin och Skeppet. - Verandan ska ersättas med en tillbyggnad i två plan med plats för bland annat gemensam reception, kafé och butik. Övriga delar i Tegelmagasinet byggs om för både museum, kontor, aula och verkstad, berättar Wallin. Bakom byggnaden blir det en innergård med stenläggning, planteringar, handikapparkering och lekytor. Den höga byggnaden Skeppet ingår inte i den planerade ombyggnaden. Skeppet har bland annat använts till konserter, diskotek och antikmässor, men tidigare ägare har tvingats gå i konkurs. Lokalerna har därför stått tomma en längre tid. - Östra Skånes Konstnärsgille har visat intresse av att hyra Skeppet av kommunen. Men det är inte aktuellt, utan kan bli en senare etapp, säger Ronny Wallin. Att riva plåtskjulet bakom Skeppet skulle kosta cirka 80 000 kronor. En om- och tillbyggnad av Tegelmagasinet beräknas kosta 15,5 miljoner kronor. - Det är ingen lyxrenovering men ändå bra kvalitet som ska kunna hålla i många år. Om kvalitetsribban sättes lägre och man accepterar enklare lösningar kan kostnaden sänkas till 11,6 miljoner. Men den nivån rekommenderar vi inte, säger Ronny Wallin på tekniska förvaltningen. Tegelmagasinets framtid ska nu diskuteras i partigrupperna och sedan tas upp i arbetsutskottet och kommunfullmäktige.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons