GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mycket bra torskfiske

I måndags startade torskfisket i Östersjön efter två månaders sommarstopp.På söndag drar sillfisket igång för de stora trålarna.
Simrishamn • Publicerad 18 augusti 2004

- Torskfisket har varit mycket bra, säger Morgan Broberg på Simrishamnstrålaren Kungsö, som på 18 timmar fick upp hela veckoransonen på 6 300 kilo. Fisket bedrevs i huvudsak utanför Ystad och Skillinge. - Kvalitén på torsken är bättre än vi hade trott, även om fisken inte är lika tjock som under vinterhalvåret. Det är bara ytvattnet som är varmt. På bottnen är temperaturen mellan sju och tio grader, vilket är perfekt, säger Morgan Broberg. Några trålare från västkusten ligger nu i Simrishamn, sedan de fiskat upp sin veckoranson. Andra båtar har valt att stanna kvar på västkusten för att fiska kräfta, som enligt uppgift är skapligt betalt. - Vi är missnöjda med priset på torsk. Tyvärr ligger vi ett par kronor under västkusten, där fiskarna får 18 till 20 kronor kilot, säger Morgan Broberg. Även sillfiskarna har tagit det lugnt i sommar, eftersom båtar över 24 meter inte har fått fiska sill sedan den 14 juli. Det betyder att bland annat de stora silltrålarna Courage och Laguna, som är 34 respektive 36 meter långa, legat still. - För oss börjar årets sillfiske på söndag, och det är tre veckor senare än normalt, säger Bo Söderberg, skeppare på Laguna. Laguna parfiskar med Courage, där Bo Söderbergs söner, Johnny och Peter, håller i rodret. - Vi har ännu inte fått uppgift om hur stor veckoransonen blir, men hittills har vi fiskat 104 ton sill och skarpsill per båt och vecka, säger Bo Söderberg. Årets svenska sillkvot i Östersjön är 36 000 ton. Av denna kvot återstår cirka 9 000 ton att fiska upp under hösten.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.