Annons

När polisens rytteri kom till stan

På skyltningssöndagen var det varken något myllrande folkliv eller någon julmarknad i Simrishamn.
Men polisens rytteri hade lovat att hälsa på och det gjorde de också. De Simrishamnare som trots allt rörde sig stan blev glatt överraskade.
Simrishamn • Publicerad 29 november 2020 • Uppdaterad 30 november 2020
På första advent besökte polisens rytteri med Kajsa Thörneby och Anna-Karin Cavalli-Björkman, och hästarna Aspen och Status, Simrishamn. Lena Lindberg var en av Simrishamnsborna som stannade upp för att fotografera och prata med poliserna.
På första advent besökte polisens rytteri med Kajsa Thörneby och Anna-Karin Cavalli-Björkman, och hästarna Aspen och Status, Simrishamn. Lena Lindberg var en av Simrishamnsborna som stannade upp för att fotografera och prata med poliserna.Foto: Fredrik Sjöstrand

När ridande poliserna Kajsa Thörneby och Anna-Karin Cavalli-Björkman skred fram på hästarna Aspen och Status längs gatorna i centrala Simrishamn stannade de flesta flanörer upp, tog bilder med sina telefoner och hälsade.

– Så himla trevligt att se er! Jättekul, utbrast Lena Lindberg på Stortorget när hon förevigade rytteriets hästar framför julgranen.

Annons

Anna-Karin Cavalli-Björkman har jobbat som polis i 41 år och nästan hela tiden inom rytteriet.

– Vi bestämde med Simrishamns kommunpolis Birthe Parkhagen för ganska länge sedan att vi skulle komma hit med några hästar på första advent i samband med skyltsöndag och julmarknad. Nu är ju så mycket inställt, men vi behöver komma ut och röra på oss så vi kom hit ändå, säger hon.

Här saknas innehåll

Anna-Karin Cavalli-Björkman och Kajsa Thörneby förbereder i vagnen.
Anna-Karin Cavalli-Björkman och Kajsa Thörneby förbereder i vagnen.Foto: Fredrik Sjöstrand
Kajsa Thörneby har tidigare jobbat mycket i Simrishamn och var glad att återvända som ridande polis.
Kajsa Thörneby har tidigare jobbat mycket i Simrishamn och var glad att återvända som ridande polis.Foto: Fredrik Sjöstrand
Polisens rytteri utgår ifrån Malmö, Göteborg och Stockholm.
Polisens rytteri utgår ifrån Malmö, Göteborg och Stockholm.Foto: Fredrik Sjöstrand

Hennes kollega Kajsa Thörneby har jobbat i elva år som polis, men är helt ny inom rytteriet. Hon började sin utbildning i mars och är snart färdigutexaminerad som ridande polis.

– Jag har jobbat mycket i Simrishamn faktiskt, så det är väldigt kul att komma tillbaka till mina gamla hoods, fast till häst, säger hon.

”Vi är förstås i i första hand poliser, men vi har nog alla också det här brinnande intresset för hästar som gör det här speciellt.”
Anna-Karin Cavalli-Björkman, ridande polis

Som ridande polis får man det bästa av det mesta, tycker Anna-Karin Cavalli-Björkman. I rytteriet får man vara med både när det hettar till på fotbollsmatcher och kravaller, men också vid betydligt lugnare tillställningar som första advent i Simrishamn.

Det var lite ödsligt på första advent, med Simrishamnsborna som var ute stannade gärna upp för att prata med de ridande poliserna.
Det var lite ödsligt på första advent, med Simrishamnsborna som var ute stannade gärna upp för att prata med de ridande poliserna.Foto: Fredrik Sjöstrand
Kajsa Thörneby och Anna-Karin Cavalli-Björkman.
Kajsa Thörneby och Anna-Karin Cavalli-Björkman.Foto: Fredrik Sjöstrand
Anna-Karin Cavalli-Björkman har varit polis i 41 år och har jobbat inom rytteriet i 34 år.
Anna-Karin Cavalli-Björkman har varit polis i 41 år och har jobbat inom rytteriet i 34 år.Foto: Fredrik Sjöstrand
Aspen och Status är några av rytteriets valacker, här på plats utanför polishuset i Simrishamn.
Aspen och Status är några av rytteriets valacker, här på plats utanför polishuset i Simrishamn.Foto: Fredrik Sjöstrand

– Och man blir nästan alltid vänligt bemött, för alla tycker att det är spännande det här med hästar, man vill komma fram och klappa hästen. Man får en jättefin connection med folk, säger hon och fortsätter:

– Vi är förstås i i första hand poliser, men vi har nog alla också det här brinnande intresset för hästar som gör det här speciellt.

Kajsa Thörneby nickar.

– Jag gillar mitt jobb och hobbyn är hästar. Då är den här kombination ganska oslagbar, säger hon.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons