Annons

Nekar till stöld av vodkalastbil

- Det var inte jag som stal lastbilen. Motorn var påslagen när jag satte mig i bilen. Så säger den 25-årige man som stoppades av polispatruller när han körde en stulen lastbil lastad med 2 936 vodkakartonger värda 3,9 miljoner kronor. Mannen åtalades i går som misstänkt för grov stöld alternativt häleri samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Simrishamn • Publicerad 18 januari 2002

Lastbilen, som med släpet är värd 1,3 miljoner kronor, stals den 8 december från ett åkeri i Kivik. Tjuvarna klippte hål i områdets staket och bröt sig in i lastbilen via vänster hyttdörr.

Annons

Takantennerna till bilens radio, telefon och fax bröts av, tv-antennen slogs sönder och sladden till telefonluren klipptes av. Rattlåset förstördes, bilen tjuvstartades och kunde köras från platsen genom att en grind lyfts av.

Vad tjuvarna inte visste var att bilen var utrustad med GPS-navigering som ger en exakt position om var bilen befinner sig. Polisen kunde via data följa färden som gick mot Malmö. När bilen var i närheten av Västra Ingelstad i Vellinge kommun slog man till: Fem polisbilar dök upp kring lastbilen och fick den förvånade föraren att stanna och kliva ur fordonet.

- Det var inte jag som stal lastbilen, säger 25-åringen. I polisförhör säger den misstänkte att han i Malmö träffade en man, som berättade att han köpt en lastbil och behövde en chaufför. 25-åringen sade att han kunde hämta bilen men påpekade samtidigt att han saknade körkort för lastbil.

- Vi körde iväg till något som jag tror var en busshållplats och klev av bilen. Lastbilen kom och jag satte mig i förarstolen, Motorn var igång och jag körde vidare. Bilen framför mig försvann men jag hade kontakt via en walkie talkie som låg i lastbilen med mannen som köpt fordonet, berättar 25-åringen.

Han säger också att han efter en stunds körning upptäckte att rattlåset var uppbrutet och då misstänkte att bilen var "illegal". När det tunga fordonet i Västra Ingelstad plötsligt omringades av polisbilar trodde 25-åringen att detta berodde på att han gjort någon felmanöver eller inte haft rätt belysning tänd på lastbilen.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons